De doehetzelfkip: van ei tot kipfilet in 9 weken

De doehetzelfkip: van ei tot kipfilet in 9 weken

Vanaf 15 maart kan iedereen zich aanmelden voor een doehetzelfkip; daarmee kunnen mensen thuis hun eigen kipfilet produceren. Van ei tot kipfilet in een periode van 9 weken.

De doehetzelfkip is een kist waarmee je thuis je eigen kippenvlees kunt produceren. Inclusief 3 bevruchte eieren, een broedmachine, alle spullen die je nodig hebt om je kippen te verzorgen, het slachtmateriaal en eenvoudige instructies die je door het hele proces leiden. Met de doehetzelfkip kun je als consument zelf de verantwoordelijkheid nemen over het hele productieproces van je eigen kippenvlees. Van begin tot eind en met begeleiding op afstand van een boer.

De slacht als onderdeel van de consumptie

Terwijl voedselketens langzaam steeds transparanter worden wordt er een ding altijd uit het zicht gehouden: de slacht. De doehetzelfkip onderzoekt hoe de slacht weer onderdeel van onze consumptie kan worden en wat dat betekent voor onze waardering van vlees.

Twee pionierende boeren

Corné Ansems en Jan van den Broek hebben ieder een eigen boerenbedrijf. Door de jaren heen hebben ze het boerenambacht zien veranderen en gemerkt dat de consument de verbinding met het platteland kwijt is geraakt. Consumenten zijn zich nauwelijks bewust van het productieproces van hun voedsel. Voor boeren is er een rol weggelegd in het herstellen van dat bewustzijn, vinden ze. Beiden hebben hun boerderij ingericht op zoveel mogelijk ontmoeting met de consument.

Over de doehetzelfkip

De doehetzelfkip is voor hen een experiment om de slacht bespreekbaar te maken. Ze onderzoeken wat voor waarde de slacht heeft voor de consument en hoe ze de slacht een plek kunnen geven in hun boerenbedrijf. Jan van den Broek: ‘Ik wil met mensen gedachten uitwisselen over de ethische kant van onze consumptie’. Corné Ansems: ‘Ik wil dat mensen op mijn boerderij zoveel mogelijk kunnen meemaken en leren. Ik denk dat het van waarde is dat mensen zich ook bewust zijn van de slacht’.

Aanmelden kan tot 22 maart. Er zijn zes doehetzelfkip-kisten beschikbaar. Saillaint detail: de eerste doehetzelvers kunnen hun kist volgens de site met Pasen ophalen bij een van de boeren. Via de website zijn de ervaringen van de doehetzelfkip-producenten te volgen. Aanmelden kan via doehetzelfkip.nl.

 

Foto via Unsplash.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]