De Indonesische keuken bulkt van de heerlijke gerechten. Maar onze favoriet is toch wel nasi goreng. En daarin staan we niet alleen, want deze schotel staat op nummer twee in de lijst van ’50 heerlijkste gerechten in de wereld’. Lekker met een gebakken eitje!
‘ nasi’ betekent gekookte rijst en ‘goreng’ betekent gebakken. Dat is ook precies wat het is: een kruidig gerecht met gekookte, gebakken rijst. Het gebakken ei werd oorspronkelijk bij gebrek aan vlees toegevoegd. Voor wie het zich afvraagt: het vleesgerecht rendang voert de lijst aan.
Nasi goreng met kip en een eitje
31 augustus 2018
: 4
: 15 min
: eitje

Ingrediënten
- 4 eieren
- 300 gram basmatirijst
- 350 gram kippendijfilet
- 2 flinke wortels
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- 15 gram verse koriander
- 1 chilipeper
- 125 gram taugé
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels korianderpoeder
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
- Stap 1 Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet voorlopig weg.
- Stap 2 Was de wortel en prei en snijd ze in stukjes. Hak de knoflook en de koriander fijn, halveer de peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper in ringetjes.
- Stap 3 Snijd de kip in grove stukken en bestook deze met het paprikapoeder en de peper.
- Stap 4 Verhit een eetlepel olie in de koekenpan en bak de knoflook en peper 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur lager en voeg de kippendij toe.
- Stap 5 Voeg als de kip zo goed als gaar is de wortel, prei, taugé, de helft van de verse koriander en het kurkuma- en korianderpoeder toe. Bak nog 3 minuten onder regelmatig omscheppen. Voeg daarna de rijst toe en blijf omscheppen. Zet het vuur laag.
- Stap 6 Bak de eieren in de rest van de olie.
- Stap 7 Verdeel de nasi over de borden, leg er een gebakken ei bovenop en garneer met de overgebleven koriander.
Lekker met kroepoek, seroendeng en atjar.
Foto via Shutterstock.