RIVM: Eierconsumptie in Nederland gestegen

RIVM: Eierconsumptie in Nederland gestegen

Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer eieren gaan eten, zo blijkt uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. De eierconsumptie in Nederland steeg met 7 procent. Ook de consumptie van groente en fruit nam toe.

“De afgelopen jaren is er een voorzichtige verbetering in het Nederlandse voedingspatroon te zien”, stelt het RIVM tegen Nu.nl. In de voedselconsumptiepeiling wordt onder meer bijgehouden hoeveel, wat voor soort en door wie voedsel wordt geconsumeerd. In dit geval is de periode van 2012 tot 2016 vergeleken met de periode 2007 tot 2010. Er werd gekeken naar het eetpatroon van ruim 4000 kinderen en volwassenen.

Eierconsumptie in Nederland: 210 eieren per jaar

Nederlanders eten gemiddeld 13 gram ei per dag, zo blijkt uit de voedselconsumptiepeiling. Dat komt in totaal op zo’n 210 eieren per jaar. Hierbij worden ‘gegeten’ eieren meegeteld, maar ook eieren die in recepten gebruikt worden. Niet meegerekend is ei dat in cake, gebak of koek.

Mannen eten meer eieren dan vrouwen

Hoewel het Voedingscentrum mannen juist oproept méér eieren en peulvruchten te eten, blijkt uit het onderzoek van het RIVM dat mannen met 14 gram per dag net iets meer ei eten dan vrouwen (12 gram per dag). We eten gemiddeld op 1,7 dagen per week ei en volwassenen eten meer ei (14 gram per dag) dan kinderen (9 gram per dag).

eierconsumptie naar leeftijd en geslacht

Eierconsumptie en overgewicht

Volwassenen met overgewicht of obesitas eten vrijwel evenveel eieren (14 gram per dag) als volwassenen met normaal- of ondergewicht (13 gram per dag). Ook kinderen met overgewicht of obesitas eten evenveel eieren als kinderen met normaal- of ondergewicht. Eieren passen dan ook prima in een gevarieerd dieet en kunnen zelfs helpen afvallen.

eierconsumptie en overgewicht

Eierconsumptie en opleiding

Hoogopgeleide volwassenen eten vrijwel evenveel eieren als laagopgeleide volwassenen (15 gram per dag) en hetzelfde geldt voor hun kinderen.

eierconsumptie en opleiding

Worden er in de stad meer eieren gegeten?

Het maakt niet uit of je in het westen of het zuiden van het land woont en ook niet of je uit een dorp komt of juist in een stad woont. In alle regeio’s worden vrijwel evenveel eieren gegeten. En inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel eieren als inwoners van niet-stedelijke gebieden.

eierconsumptie en stedelijkheid

Stichting Blij met een Ei is er blij mee

“Mooie resultaten waar we als legpluimveesector heel blij mee zijn”, zegt Alex Janssen, voorzitter stichting Blij met een Ei tegen Pluimveeweb. “Dit is tevens het bewijs dat de promotie en activiteiten van diverse organisaties als Altijd weer voor een Ei, Blij met een Ei en de mmmEggies helpt en zijn vruchten afwerpt.”

Er werd door de RIVM natuurlijk niet alleen naar de eierconsumptie gekeken. In de periode 2012 tot 2016 aten Nederlanders gemiddeld 7 procent meer fruit, namelijk 110 gram per dag. Ook is de vleesconsumptie in deze periode gedaald naar 100 gram vlees per dag, een daling van 8 procent. Hoewel deze cijfers volgens Wakker Dier alweer achterhaald zijn. Zij melden onlangs dat de daling in vleesconsumptie in 2017 gestopt is. De zuivelconsumptie is met 12 procent afgenomen tot circa 350 gram.

De complete voedselconsumptiepeiling 2012 – 2016 vind je hier.

Nieuwsbericht van 22-11-2018, bronnen: RIVM, Nu.nl, Pluimveeweb. Grafieken: RIVM, hoofdbeeld: Pixabay.