Voedingscentrum adviseert Eetwissel: “Ei in plaats van ham”

Voedingscentrum adviseert Eetwissel: “Ei in plaats van ham”

Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe campagne. Met de Eetwissel wil het centrum mensen stimuleren gezonder te eten en het milieu een handje helpen. Dat doe je door met kleine stapjes je voeding aan te passen. Van ham naar ei op je brood bijvoorbeeld.

De boodschap van het Voedingscentrum bij de Eetwissel? Laat je niet gek maken! Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf.

Iedereen kiest zijn eigen Eetwissel

Met een Eetwissel maak je een stapje binnen wat je nu al eet en drinkt. Je neemt bijvoorbeeld een keer een glas water in plaats van cola. Of je kiest voor dat volkorenbroodje en niet voor het witte bolletje. Het Voedingscentrum zet in haar campagne maar liefst 18 Eetwissels op een rij, zowel voor tussendoor als voor de maaltijden. Met elke Eetwissel zorg je beter voor jezelf en het milieu. Iedereen kiest zijn eigen wissel, en dat kan elke dag opnieuw

Idee achter de Eetwissel

Het idee achter de Eetwissel is dat mensen grote veranderingen in een dieet moeilijk volhouden. Daarom is het verstandiger kleine stapjes te zetten richting de Schijf van Vijf (de richtlijnen voor een gezond eetpatroon), aldus het Voedingscentrum. Zo kun je beter een eitje op brood eten dan ham. “Ham is erg zout. Ei niet. Tenzij je er natuurlijk zelf zout op strooit. Het opgroeien van een varken heeft meer effect op het milieu dan een kip (leghen). Daardoor is ei een betere keuze dan ham,” zo zegt het Voedingscentrum.

In de campagne gebruikt het Voedingscentrum vier Eetwissels ter inspiratie in de vorm van activerende dansjes. Zoals de ham-ei dans – ook bekend als Floss – van Jeroen in onderstaande video. De overige dansjes vind je in de Eetwissel-afspeellijst op YouTube.

Eetwissel voor je gezondheid

Ham is bewerkt vlees. Dat betekent dat het vlees naar een fabriek is gegaan. Er wordt daar bijvoorbeeld zout aan toegevoegd. Te veel zout is niet gezond. Je kunt er een hoge bloeddruk van krijgen. Als je minder bewerkt vlees eet, dan heb je later minder kans op beroerte, suikerziekte (diabetes type 2), darmkanker en longkanker. Uit grootschalig Chinees onderzoek blijkt overigens dat eieren de kans op hart- en vaatziekten juist kunnen verkleinen.

Eetwissel voor het milieu

Ham komt van het varken en ei van een kip. Een varken is minder goed voor het milieu dan een kip. Varkens hebben meer land, voer, energie en water nodig. En ze poepen meer dan kippen.

Het Voedingscentrum: “Wanneer iemand een kleine stap zet, dan geeft dat gelijk vertrouwen om het nog eens te doen. Zo’n klein stapje wordt ook sneller een nieuwe gewoonte.” Eerder adviseerde het Voedingscentrum sowieso mannen om meer eieren te eten.

De bijbehorende video over de Eetwissel is vanaf 2 januari te zien als reclamespot op verschillende televisiezenders. Ook worden er video’s verspreid via sociale media.

 

Nieuwsbericht van 02-01-2019, beeld via het Voedingscentrum.


Related Posts

‘Verruilen rood vlees voor vis en eieren verlengt leven’

‘Verruilen rood vlees voor vis en eieren verlengt leven’

Het eten van rood en bewerkt vlees vergroot het risico op vroegtijdig overlijden, zo waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Zij raden aan om in plaats van rood vlees liever eieren, vis en noten op het menu te zetten. Deze gezonde proteïnen kunnen je leven juist verlengen.

IRI: ‘2 op 3 verkochte supermarkteieren hebben Beter Leven keurmerk’

IRI: ‘2 op 3 verkochte supermarkteieren hebben Beter Leven keurmerk’

De supermarktomzet van duurzamere voeding met keurmerk is in de afgelopen vier jaar verdubbeld, becijferde Onderzoeksbureau IRI in hun Monitor Keurmerken Retail. Inmiddels wordt 2 op 3 scharreleieren met een Beter Leven keurmerk verkocht. Volgens het onderzoeksbureau verdwijnt het reguliere scharrelei uit de schappen.