Stroeve tanden door spinazie? Eet er een ei bij!

Stroeve tanden door spinazie? Eet er een ei bij!

Spinazie is lekker en gezond. Maar deze groente heeft één nadeel: je krijgt er altijd van die stroeve tanden van. Dat is niet schadelijk voor je gebit, maar voelt wel vervelend aan als je met je tong langs je tanden gaat. Gelukkig is er een simpele oplossing: eet een eitje bij je spinazie. 

Veel voedingsmiddelen bevatten van nature salicylaten. Denk aan frambozen, rabarber en – inderdaad –  spinazie. Deze natuurlijke salicylaten verdunnen de beschermende glazuurlaag op je tanden een beetje, waardoor zuren er makkelijker in kunnen dringen. Daarnaast bevat spinazie oxaalzuur, dat samen met calcium in je tandglazuur zogeheten ‘oxalaatkristallen’ op je tanden veroorzaakt. Deze kristallen zorgen voor het stroeve, ruwe gevoel op je tanden. 

Kunnen stroeve tanden kwaad?

Het stroeve laagje op je tanden voelt misschien vervelend aan, maar kwaad kan het gelukkig niet. Je moet echt bergen spinazie eten, wil dat een negatief effect op je gebit hebben. Als je gevoelige tanden hebt, kan oxalaat daar zelfs bij helpen. Iets wat je absoluut niet moet doen na het eten van spinazie of rabarber: onmiddellijk je tanden poetsen. Dit zorgt op ten duur wél voor schade aan je glazuur.

Niet iedereen krijgt stroeve tanden

Niet iedereen heeft evenveel last van het ‘spinazie-effect’. Dat hangt af van de samenstelling van je speeksel – het ene speeksel beschermt beter tegen zuuraanvallen dan het andere – maar ook van je eetgewoonten.  Als je veel kauwt, komen de zuren vaker langs je tandglazuur en zul je eerder last hebben van stroeve tanden.

De oplossing bij stroeve tanden

De oplossing voor stroeve tanden na het eten van spinazie is eigenlijk simpel: voeg andere calciumrijke stoffen toe aan je maaltijd, zodat het oxaalzuur zich daaraan kan hechten in plaats van aan je gebit. Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.

 

Foto via Shutterstock, bronnen: Ivoren Kruis, Vegatopia, Favorflav.

BewarenBewaren

BewarenBewaren