Hoe lang kun je gekookte eieren bewaren? (en hoe?)

Hoe lang kun je gekookte eieren bewaren? (en hoe?)

Over het bewaren van gekookte eieren zijn de meningen verdeeld. Waar de één beweert dat gekookte eieren maximaal drie dagen goed blijven, menen anderen dat dat toch zeker een week is. Wat blijkt? Er zijn drie verschillende manieren om ze te bewaren.

Het gaat er bij eieren met name om dat je ze op de juiste manier bewaart. Er zijn twee (of eigenlijk drie) verschillende manieren. Dat je rauwe eieren het beste in de koelkast kunt bewaren, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. En dat het eierrekje in de deur daarvoor geen geschikte plek is ook. Bovendien kunnen rauwe eieren ook prima ingevroren worden. Maar hoe zit dat met gekookte eieren. Kun je die bewaren? En zo ja: hoe? 

Gekookte eieren in de schil bewaren

Heb je hardgekookte eieren over en zitten ze nog in de schil? Dan kun je ze ongepeld in de koelkast nog vier dagen tot een week bewaren. Met slechts  zo’n 64 kcal. per eitje is dit natuurlijk een perfecte snack om achter de hand te hebben. En anders doe je ze door de salade of gewoon op brood voor de lunch (lekker met avocado!).

Gekookte eieren zonder schil bewaren

Heb je de (hard)gekookte eieren al gepeld? Ook dan bewaar je ze in de koelkast. Zet ze in dat geval onder water in een grote schaal, dan blijven ze nog maximaal een week goed. Doe dit wel zo snel mogelijk, om de vorming van schadelijke bacteriën tegen te gaan. Voor de ongepelde eieren geldt overigens hetzelfde: zo snel mogelijk de koelkast in!

Eieren inleggen in zuur

Een derde manier om eieren te bewaren is het misschien wat ouderwets aandoende wecken van eieren, oftewel: ingelegde eieren in het zuur. Leg hiervoor de gekookte eieren in een schone weckpot. Breng voldoende (inmaak)azijn (azijn met minstens 5 procent azijnzuur) aan de kook met kruiden naar smaak (stukjes ui, peperkorrels, laurier, takjes tijm, rozemarijn). Giet de hete azijn over de eieren tot ze helemaal bedekt zijn. Sluit de pot pas af als ze helemaal afgekoeld zijn. Na twee tot vier weken heb je dan een lekkere snack of kun je ze verwerken in salades of andere gerechten. Bewaar ze in de koelkast en niet langer dan 3 maanden.

BewarenBewaren