Waarom je nooit een ei met een zilveren lepel mag eten

Waarom je nooit een ei met een zilveren lepel mag eten

Waarom zijn eierlepeltjes toch altijd gemaakt van plastic, parelmoer, RVS of hoorn? Simpel: omdat je nooit een gekookt ei met een zilveren lepel mag eten. Dat verpest de smaak van je eitje namelijk.

Het eten van een gekookt ei met een zilveren lepeltje verpest je smaakervaring. Het zilver in de lepel gaat namelijk een chemische reactie aan met het ei, of eigenlijf het eigeel. Niet alleen verpest dat de smaak van jouw eitje; de zilveren lepel kleurt zwart door het zilversulfide dat ontstaat. Redelijk zonde en helemaal niet nodig.

Een zilveren lepel kleurt zwart

Een ei bevat dus een beetje zwavel. Als dat zwavel in contact komt met zilver, krijg je een chemische reactie. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide. Dit is zwart van kleur en binnen een mum van tijd is je zilveren lepeltje dan ook zwart, omdat de silversulfide zich aan het zilver hecht. Je kunt de sulfide ook proeven het smaakt, op z’n zachts gezegd, niet fantastisch.

Plastic fantastic

Een eitje werd vroeger altijd met een hoornen of parelmoeren lepeltje gegeten, omdat het smaakneutraal was. Tegenwoordig is er plastic voor in de plaats gekomen. RVS is ook geschikt, maar plastic heeft als voordeel dat het eitje niet zo snel afkoelt als bij metaal.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren