Pepernoten – niet te verwarren met kruidnoten – zijn een echte decemberlekkernij. Het eerste bekende recept stamt al uit de 16e eeuw en bevatte toen inderdaad peper. Dat ingrediënt is inmiddels verdwenen uit het recept, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker.
We herhalen het nog maar eens: pepernoten en kruidnoten zijn dus niet hetzelfde. Kruidnoten zijn harde bolletjes die op speculaas lijken. In de volksmond worden ze pepernoten genoemd, maar dat is hartstikke onterecht. Echte pepernoten zijn hoekige brokjes zijn, die door de zachte en taaie structuur nog het meest weg hebben van taaitaai. Pepernoten zijn overigens ook een stuk beter voor de lijn dan kruidnoten. Ze bevatten minder kilocalorieën en minder verzadigd vet.
Pepernoten bewaren
Pepernoten worden gemaakt van roggemeel met verschillende soorten specerijen, honing en stroop. In plaats van koriander en kaneel worden ook vaak koek- en speculaaskruiden gebruikt. Daar zit vaak peper in, dus dan klopt de naam weer helemaal. Let erop dat je de pepernoten in een afgesloten trommel bewaart, anders worden ze keihard.
Pepernoten (basisrecept)

Ingrediënten
- 1 ei
- 125 gram honing
- 75 gram stroop
- 150 gram roggemeel
- 150 gram tarwebloem + een beetje extra
- ½ theelepel bakpoeder
- 2 theelepels gemalen anijszaad
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
Bereiding
- Stap 1 Meng de honing, stroop, het ei, de kruiden en het zout in een kom.
- Stap 2 Zeef het roggemeel, de tarwebloem en het bakpoeder boven diezelfde kom en meng het geheel goed tot je een mooi, egaal deeg krijgt.
- Stap 3 Kneed het deeg tot een stevige bal, wikkel dit in plasticfolie en laat het deeg vervolgens tenminste 2 uur rusten in de koelkast.
- Stap 4 Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Stap 5 Verdeel een beetje bloem over je werkblad en rol het deeg uit tot een dikke lap van 1,5-2 centimeter dik. Snijd hier ongelijkmatige stukjes van.
- Stap 6 Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10-15 minuten lichtbruin.
- Stap 7 Haal ze uit de oven en laat ze afkoe
Lekker? Bekijk dan ook eens dit recept voor taaitaai.
Foto via Shutterstock.