Heerlijk, die laatste maanden van het jaar. Knus bij de kachel met een kop warme thee en een lekker stuk taaitaai. En de allerlekkerste taaitaai, die maak je gewoon zelf. Ook leuk om met de kinderen te doen!
Taaitaai (of taai taai, zo je wilt). Wie kent het niet? Deze lekkernij hoort echt bij het sinterklaasfeest. Taai taai lijkt qua smaak veel op speculaas met een snufje anijs en de consistentie is tja.. letterlijk taai. Tenminste, als je de koektrommel niet te lang open laat staan, want dan wordt taaitaai juist keihard. Meestal wordt taaitaai in de vorm van Sinterklaas of Piet gemaakt. Maar je kunt bij dit recept natuurlijk ieder willekeurig uitsteekvormpje gebruiken of gewoon een vorm bedenken.
Taaitaai versieren met glazuur
Je kunt de taaitaai na het bakken eventueel nog bestrijken met glazuur. Dit maak je simpel door een 5 eetlepels poedersuiker te mengen met 1 eetlepel water of een beetje limonadesiroop.
Taaitaai (basisrecept)
Ingrediënten
- 1 ei, gesplitst
- 300 gram bloem, gezeefd + een beetje extra
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 eetlepels gestampte muisjes
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 175 milliliter honing
Bereiding
- Stap 1 Meng de 300 gram bloem met het bakpoeder.
- Stap 2 Voeg de gestampte muisjes, koek- en speculaaskruiden en het kaneel toe en meng dit goed door elkaar.
- Stap 3 Maak een kuiltje in het mengsel, giet hier het eiwit in endoen de honing erbij.
- Stap 4 Klop dit mengsel met een mixer op de laagste stand tot het een kruimelig deeg is.
- Stap 5 Maak een bal van het deeg, verpakt dit in folie en leg het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Stap 6 Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Stap 7 Bestuif je werkvlak met de extra bloem en rol het deeg uit tot het ongeveer een centimeter dik is.
- Stap 8 Maak vormpjes van dit deeg of steek ze uit met een koeksteker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Stap 9 Klop de eidooier los en bestrijk je taaitaai ermee.
- Stap 10 Bak de taaitaai in het midden van de oven gaar in 12 – 14 minuten en laat het daarna even afkoelen.
Ook lekker: sinterklaaspannenkoeken met kruidnoten!
Foto via Shutterstock.