20 andere namen voor ei in voedingsmiddelen

20 andere namen voor ei in voedingsmiddelen

Het zal geen verrassing zijn dat wij van Eieiei.nl dol zijn op eieren. Maar niet iedereen wil of mag eieren eten, bijvoorbeeld vanwege een kippenei-allergie. Dat is soms best lastig, omdat het onder verschillende benamingen op een verpakking kan staan en in heel veel producten verwerkt wordt. Wij zetten de verschillende benamingen van ei op een rij.

Allereerst: het eiwit van een kippenei heeft een hoge voedingswaarde omdat deze essentiële eiwitten goede bouwstenen zijn voor de aanmaak van cellen en spieren in ons lichaam. Bovendien bevat kippenei vitamines A, D, E, B12, foliumzuur en allerhande goede vetten. Een ei is daarom goed voor je. Er zijn echter mensen die geen eieren willen eten, veganisten bijvoorbeeld, en mensen die er niet tegen kunnen. Bij zo’n kippenei-allergie reageer je op eiwitten die zowel in het eigeel als het eiwit voorkomen. 

Symptomen van een kippenei-allergie

De klachten die kunnen voorkomen bij een kippenei-allergie zijn heel divers. Een aantal symptomen van kippenei-allergie zijn:

• Jeuk
• Eczeem
• Braken, misselijkheid
• Galbulten
• Benauwdheid
• Zwelling van ogen, lippen en gezicht
• Neus- en oogklachten
• Pijn in de buik.

Ei in kant-en-klare producten

Ei wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt, omdat het bindende en luchtige eigenschappen heeft. Kippenei wordt dan ook verwerkt in brood, ijs, pasta, vleesvervangers, mayonaise en nog veel meer kant-en-klare producten. Maar dat omdat ei een allergeen is wel altijd vetgedrukt op de verpakking staan. En omdat mensen er allergisch op kunnen reageren, maakt het voor die vermelding niet uit hoeveel er is gebruikt, of in welke vorm. Deze wet geldt voor alle stoffen afkomstig van kippenei. Wil of mag je geen ei eten, check dan dus altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking. Ei kan onder de volgende benamingen in een product zitten:

  1. Albumine
  2. Avidine
  3. Conalbumine
  4. Cysteine/cystine
  5. Eigeel
  6. Eipoeder
  7. Eiwit
  8. Fosfatidylserine
  9. Fosfolipiden
  10. Globuline
  11. Lectine/Lecithine
  12. Lipovitellin
  13. Livetine
  14. Lysozyme
  15. Ovalbumine
  16. Ovoglobuline
  17. Ovomucine/Ovomucoid
  18. Ovosucrol
  19. Ovotransfarine/Ovotrabsferine
  20. Phosvitine

Lecithine is een apart geval

Lecithine kan van veel verschillende voedingsmiddelen afkomstig zijn zoals kippenei, soja, zonnebloempitten, maïs en raapzaad. Wanneer je alleen de aanduiding ‘lecithine’ op het etiket ziet staan is het niet afkomstig van kippenei, dit is in de voedsel- en warenwet staat vastgesteld. Gaat het om lecithine van kippenei dan moet dit op het etiket staan als ei-lecithine, lecithine (ei) of E322 (ei).

Als er geen ingrediëntendeclaratie op de verpakking staat

Mocht er op een etiket geen ingrediëntenlijst aanwezig zijn, dan moet er op het etiket los vermeld worden welke allergenen een voedingsmiddel bevat. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld ‘Bevat: kippenei’.

Foto via Unsplash. Bronnen: Allergieplatform, Voedselallergie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren