Iedere dag een ei. Mag dat?

Iedere dag een ei. Mag dat?

Over de hoeveelheid eieren die je mag eten, verschillen de meningen enorm. De één zegt dat eieren een ramp zijn voor je cholesterolgehalte en je er niet teveel van mag eten, terwijl de ander zweert bij dagelijks meerdere eieren. Maar hoeveel eieren mag je nu echt eten per dag of per week? Iedere dag een ei, mag dat? Wij zochten het uit.

Dat je niet teveel eieren zou moeten eten omdat ze bol staan van het cholesterol is iets dat met enige regelmaat de kop opsteekt. Die mythe is echter al lang geleden doorgeprikt. Zoals bij zoveel dingen in het leven, gaat het ook hier om de juiste balans. Want ja, eieren bevatten cholesterol – met name het eigeel – maar ze bevatten ook een heleboel voedingsstoffen die goed voor je zijn. Bovendien heeft ons lichaam cholesterol gewoon nodig.

Hoeveel cholesterol zit er in een ei?

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Maar een te hoog cholesterolgehalte is inderdaad een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 186-200 mg. Maar juist in dat eigeel zitten ook andere goede voedingsstoffen. De dooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren. Eigeel bevat ook een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet. Je kunt dus alleen de eiwitten eten, om geen cholesterol binnen te krijgen, maar dan mis je ook die andere belangrijke voedingsstoffen.

De mythe over het cholesterolgehalte doorgeprikt

In een in 2009 gepubliceerde grote Britse studie werd de cholesterolmythe overigens al doorgeprikt. Onderzoekers van de Universiteit van Surrey lieten in een onderzoek een groep mensen twaalf weken lang twee eieren per dag eten. Volgens de wetenschappers nam het cholesterolgehalte bij de proefpersonen niet toe. De conclusie uit de studie was dat er weliswaar cholesterol in een eidooier zit, maar dat dit nauwelijks de bloedcholesterolwaarden in je lichaam beïnvloedt. De studie bevestigt uitkomsten van andere onderzoeken dat cholesterol in het bloed wel kan stijgen door verzadigd vet uit vlees en bewerkte producten, zoals worst en koekjes.

Hoeveel eieren mag je nu echt eten?

Of iedere dag een ei gezond of ongezond is, hangt daarom vooral af van wat je dagelijks eet. Zolang je niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Het eten van 2-3 eieren per week past volgens het Voedingscentrum sowieso in een gevarieerde voeding en helpt je zelfs afvallen. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Eet dan dus minder vet vlees, kaas en leverproducten en beperk de zoete snacks.

Hoeveel eieren mogen vegetariërs?

Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 4 stuks per week. Heb je een verhoogd cholesterol, een hart- of vaataandoening of diabetes? Dan kun kun je beter even met je arts overleggen voordat je iedere dag een ei gaat eten. Over het algemeen wordt er in die gevallen geadviseerd om in ieder geval het aantal eidooiers beperkt te houden tot drie per week. Recent onderzoek toont wel aan dat hier misschien verandering in komt.


Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Is een ei een volwaardige vleesvervanger?

Is een ei een volwaardige vleesvervanger?

Wanneer je vaker het vlees wil laten staan, zul je dat moeten vervangen om aan je benodigde voedingsstoffen te komen. Een van de populairste vleesvervangers is ei. Maar is een eitje voldoende om alle voedingstoffen uit vlees binnen te krijgen? Oftewel: is ei een volwaardige […]

Mag mijn hond eieren eten?

Mag mijn hond eieren eten?

Eieren: je kunt ze met recht vitaminebommetjes noemen. We kunnen ons daarom voorstellen dat je overweegt de hond ook een eitje te geven, al dan niet gekookt. Maar mag een hond wel eieren? Is zo’n ei dan ook gezond voor je harige vriendje?