Iedere dag een ei. Mag dat?

Iedere dag een ei. Mag dat?

Over de hoeveelheid eieren die je mag eten, verschillen de meningen enorm. De één zegt dat eieren een ramp zijn voor je cholesterolgehalte en je er niet teveel van mag eten, terwijl de ander zweert bij dagelijks meerdere eieren. Maar hoeveel eieren mag je nu echt eten per dag of per week? Iedere dag een ei, mag dat? Wij zochten het uit.

Dat je niet teveel eieren zou moeten eten omdat ze bol staan van het cholesterol is iets dat met enige regelmaat de kop opsteekt. Die mythe is echter al lang geleden doorgeprikt. Zoals bij zoveel dingen in het leven, gaat het ook hier om de juiste balans. Want ja, eieren bevatten cholesterol – met name het eigeel – maar ze bevatten ook een heleboel voedingsstoffen die goed voor je zijn. Bovendien heeft ons lichaam cholesterol gewoon nodig.

Hoeveel cholesterol zit er in een ei?

Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Maar een te hoog cholesterolgehalte is inderdaad een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 186-200 mg. Maar juist in dat eigeel zitten ook andere goede voedingsstoffen. De dooier is een goede bron van vitamine A, D , E en K en bevat luteïne, choline en omega-3 vetzuren. Eigeel bevat ook een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet. Je kunt dus alleen de eiwitten eten, om geen cholesterol binnen te krijgen, maar dan mis je ook die andere belangrijke voedingsstoffen.

De mythe over het cholesterolgehalte doorgeprikt

In een in 2009 gepubliceerde grote Britse studie werd de cholesterolmythe overigens al doorgeprikt. Onderzoekers van de Universiteit van Surrey lieten in een onderzoek een groep mensen twaalf weken lang twee eieren per dag eten. Volgens de wetenschappers nam het cholesterolgehalte bij de proefpersonen niet toe. De conclusie uit de studie was dat er weliswaar cholesterol in een eidooier zit, maar dat dit nauwelijks de bloedcholesterolwaarden in je lichaam beïnvloedt. De studie bevestigt uitkomsten van andere onderzoeken dat cholesterol in het bloed wel kan stijgen door verzadigd vet uit vlees en bewerkte producten, zoals worst en koekjes.

Hoeveel eieren mag je nu echt eten?

Of iedere dag een ei gezond of ongezond is, hangt daarom vooral af van wat je dagelijks eet. Zolang je niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Het eten van 2-3 eieren per week past volgens het Voedingscentrum sowieso in een gevarieerde voeding en helpt je zelfs afvallen. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Eet dan dus minder vet vlees, kaas en leverproducten en beperk de zoete snacks.

Hoeveel eieren mogen vegetariërs?

Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 4 stuks per week. Heb je een verhoogd cholesterol, een hart- of vaataandoening of diabetes? Dan kun kun je beter even met je arts overleggen voordat je iedere dag een ei gaat eten. Over het algemeen wordt er in die gevallen geadviseerd om in ieder geval het aantal eidooiers beperkt te houden tot drie per week. Recent onderzoek toont wel aan dat hier misschien verandering in komt.


Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]