Cake als ontbijt? Ja hoor, waarom niet? Deze appelmoescake met havermout doet het prima als ontbijt, maar is ook lekker bij de thee of gewoon als tussendoortje. Hij is natuurlijk het lekkerst met verse, zelfgemaakte appelmoes; maar appelmoes uit een potje kan ook.
Wij gebruiken voor deze appelmoescake het liefst verse appelmoes. Die smaakt het beste, is supersimpel te maken én is vrij van suiker en andere toevoegingen.
Appelmoes maken voor de appelmoescake
Schil een kilo appels, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis. Doe de appels in een pan, voeg een bodempje water toe en een flinke theelepel kaneel. Breng het water aan de kook en laat de appels tot moes koken. Laat de appelmoes even afkoelen en gebruik daarna de staafmixer om een gladde moes te maken. Lekker bij rode kool of andere gerechten én in deze appelmoescake. Houd je appelmoes over? In een afgesloten potje of doosje blijft ze in de koelkast nog een paar weken goed.
Tip: snijd de cake in plakken en vries deze afzonderlijk in. Zo blijft je appelmoescake tot wel 3 maanden goed en heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand! Dat werkt trouwens ook goed met dit bananenbrood.
Appelmoescake met havermout
Ingrediënten
- 3 eieren (L)
- 200 gram havermout
- 350 gram appelmoes
- 120 gram ongezouten pecannoten
- 2 eetlepels bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- Zout
Bereiding
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Stap 2 Klop de eieren los en meng deze met de havermout, het bakpoeder, de kaneel en een snufje zout.
- Stap 3 Hak de pecannoten grof en voeg ze toe aan het beslag.
- Stap 4 Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in het midden van de oven.
- Stap 5 De cake is extra lekker als je hem warm serveert met een beetje verse appelmoes on top.
Foto via Shutterstock.