Baghrir: Marokkaanse griesmeelpannenkoekjes

Baghrir: Marokkaanse griesmeelpannenkoekjes

Wie kent ze niet: baghrir, ook bekend als Marokkaanse ‘duizend gaten pannenkoeken’? Je eet ze als ontbijt, ‘s middags bij de thee of bij feestelijke gelegenheden, overgoten met honing, boter of olijfolie.

Wij maakten deze griesmeelpannenkoekjes met clotted cream en granaatappelpitjes. Deze baghrir (ook wel beghrir genoemd) is lekker bij het ontbijt, maar doet het ook prima als dessert. Serveer er dan een bolletje ijs bij en vervang de clotted cream door slagroom.

Baghrir: Marokkaanse griesmeelpannenkoekjes

2 oktober 2018
: 12
: 45 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 250 ml warm water
  • 1/2 theelepel gist
  • 1/2 theelepel suiker
  • 250 milliliter melk
  • 125 gram bloem
  • 160 gram griesmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • Poedersuiker
  • Granaatappelpitjes
  • Clotted cream
Bereiding
  • Stap 1 Doe het water, de gist en de suiker in een grote kom of blender en laat het mengsel 5 minuten staan (dus zonder de blender aan te zetten). De gist wordt dan zacht en begint een romig schuim te vormen.
  • Stap 2 Voeg de melk, de bloem, het griesmeel, de eieren, het bakpoeder en het zout toe.
  • Stap 3 Meng dit met de blender of garde tot een glad mengsel, in ongeveer 1 minuut.
  • Stap 4 Laat het mengsel in de blender of kom ongeveer 30 minuten rusten. Doe de deksel erop of dek de kom af met folie.
  • Stap 5 Verhit een koekenpan met doorsnee van 10 cm met anti-aanbaklaag op middellaag vuur. Mix het pannenkoekbeslag nog eens 10 seconden door en schep 4 tot 5 eetlepels beslag in de voorverwarmde pan.
  • Stap 6 Bak de baghrir in ongeveer 3 minuten gaar tot de bovenkant droog is en niet meer glanst. Op de bovenkant horen er bubbels op de komen die weer knappen. Draai de baghrir niet om en zet zo nodig het vuur lager, zodat de onderkant van de pannenkoek niet te bruin wordt.
  • Stap 7 Bestrooi de baghrir met poedersuiker en granaatappelpitjes en serveer met een flinke schep clotted cream.

Tip: Meng het beslag nog even door na het bakken van drie of vier pannenkoeken, zodat blijft het lekker luchtig.

Lekker? Probeer dan ook deze bananenpannenkoekjes met kokos eens!

Recept en foto via British Egg Information Services en the International Egg Commission.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *