Als je ergens goed mee kunt variëren is het wel met hartige taart, oftewel: quiche. Hoewel de basis vaak hetzelfde is, zijn de mogelijkheden voor de vulling eindeloos. Een hartige taart is bijvoorbeeld ideaal om restjes groente in te verwerken. Lekker duurzaam!
Quiches zijn lekker en makkelijk te maken. Sterker nog: het is ideale kost voor een gehaaste dag, omdat je zo’n hartige taart makkelijk van te voren kunt maken. Even de oven in en klaar; een kind kan de was doen. Natuurlijk kun je kant-en-klare quiche bodems kopen. Maar waarom zou je als vers zoveel lekkerder is?
Dit basisdeeg kun je voor vrijwel alle hartige taarten gebruiken. De baktijd en oventemperatuur verschillen natuurlijk per quiche. Zodra je de gaatjes in de bodem hebt geprikt, volg je verder gewoon de stappen van het recept voor je quiche of hartige taart. Voor dit basisdeeg gaan we uit van een quichevorm van Ø 28 centimeter.
Basisdeeg voor hartige taart (quiche)

Ingrediënten
- 1 ei
- 200 gram bloem (volkoren of tarwe)
- 100 gram boter (koud)
- Theelepel zout
- 1-2 eetlepels koud water
Bereiding
- Stap 1 Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe dit in de keukenmachine.
- Stap 2 Snijd de boter in stukjes en voeg deze toe aan de bloem. Maal dit tot een kruimelig deeg. Dit duurt ongeveer een minuut.
- Stap 3 Voeg het ei en een eetlepel water toe. Meng dit tot een samenhangend deeg ontstaat. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn. Als het deeg te droog is, laat het zich namelijk slecht uitrollen. Is het toch te droog? Voeg dan een extra eetlepel water toe.
- Stap 4 Haal het deeg uit je keukenmachine en kneed het snel met je handen tot een bal. Die snelheid is nodig omdat de boter door de warmte van je handen kan smelten en dat resulteert in een minder knapperig deeg.
- Stap 5 Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Ondertussen kun jij vast beginnen met de vulling van je hartige taart.
- Stap 6 Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet je quichevorm in en bekleed deze met het deeg. Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg.
- Stap 7 Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.
- Stap 8 Je quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.
Onze favoriete quiches
Spinazietaart met verstopte eieren
Vegetarische eierquiche met paprika en prei
Foto via Shutterstock.