Gevulde zoete aardappels met ei en bacon

Gevulde zoete aardappels met ei en bacon

De zoete aardappel heeft bij veel mensen een vaste plek op het menu veroverd. Geen wonder, want de knol is lekker en gezond. Deze gevulde zoete aardappels met ei en bacon bijvoorbeeld. Lekker met een frisse salade!

Leuk om te weten: de zoete aardappel is officieel geen aardappel, maar een groente. Ze behoren tot de windefamilie, dit zijn zetmeelhoudende knollen, en bevatten meer vitaminen en mineralen én meer vezels dan gewone aardappels. Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Mexico en wij kennen hem meestal in het oranje onder de naam zoete aardappel, bataat of yam. Dat laatste klopt overigens niet: de yam is een eetbare wortelknol die van oorsprong uit Azië en Afrika komt, en hij is wat zetmeelrijker en droger dan een zoete aardappel. Andere benamingen voor zoete aardappel zijn yambatatas, ubi, camote of kumara.

Gevulde aardappel met een hartige bite

Hoe dan ook; hoe we ‘m noemen maakt voor dit recept niet veel uit. Hoe hij smaakt wel. De zoete aardappel doet zijn naam eer aan en smaakt kruidig zoet. Deze gevulde zoete aardappels met ei en bacon hebben door het ei en bacon bovendien ook een verrassende hartige bite.

Zoete aardappel poffen in de magnetron

Zoete aardappel wordt het allerlekkerste als je hem poft in de oven, vandaar dat we dat doen in dit recept. Maar aardappel bakken in de oven neemt ook best wat tijd in beslag. Wanneer je minder tijd hebt, kun je de zoete aardappel poffen in de magnetron: was hem en prik er gaatjes in. Leg de zoete aardappel op een bord in de magnetron. Stel die in op hoogste vermogen voor 5 minuten. Na 5 minuten draai je de aardappel om en doe je hem weer 5 min op de hoogste stand in de magnetron. De aardappel is gaar wanneer hij zacht is van binnen. Dit kun je voelen door er een mesje of vork in te prikken. Laat de aardappels vervolgens buiten de magnetron, met een aluminiumfolie over de schaal nog ongeveer 10 minuten nagaren. Daarna kun je hem vullen volgens het recept.

Gevulde zoete aardappels met ei en bacon

11 september 2018
: 2
: 1 hr
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 2 zoete aardappels (circa 200 gram per stuk)
  • 50 gram bacon
  • 1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Stap 2 Was de zoete aardappels grondig, spoel ze af en dep ze droog.
  • Stap 3 Prik op verschillende plaatsen gaatjes in de aardappel, dit gaat gemakkelijk met een vork.
  • Stap 4 Wikkel de aardappels in een stukje aluminiumfolie (niet helemaal dicht, maak er een soort bakje van).
  • Stap 5 Leg de zoete aardappel op de bakplaat en rooster ze in 45 minuten gaar.
  • Stap 6 Bak ondertussen de bacon krokant in een koekenpan.
  • Stap 7 De aardappel is gaar wanneer hij zacht is van binnen. Dit kun je voelen door er een mesje of vork in te prikken.
  • Stap 8 Snijd de zoete aardappels open en hol deze iets uit met een lepel.
  • Stap 9 Verkruimel de bacon boven de zoete aardappels en breek boven iedere aardappel een ei.
  • Stap 10 Bak de gevulde zoete aardappel met ei en bacon nog ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het eiwit is gestold.
  • Stap 11 Garneer met de verse bieslook en verdeel er nog wat versgemalen peper en zout over.
  • Stap 12 Serveer de gevulde zoete aardappels met ei en bacon met een frisse salade.

Tip: het is ook lekker om wat geraspte kaas mee te nemen in de vulling.

Nog zo’n gemakkelijk ovengerecht? Probeer deze vegetarische gevulde portobello met spiegelei eens!

 

Foto via Shutterstock.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.