Basisrecept voor meringue

Basisrecept voor meringue

Meringue is zoet schuimgebak dat vrijwel iedereen lekker vindt. En het is het ideale recept om wat overgebleven eiwitten weg te werken. Als je dit basisrecept voor meringues onder de knie hebt, kun je alle kanten op met deze schuimpjes. Vul en versier ze, gebruik ze in een dessert of eet ze gewoon zo op.

Je hebt niet veel nodig om meringue te maken; eiwitten en suiker zijn de belangrijkste ingrediënten. Toch mislukken meringues bij veel mensen en dat heeft te maken met de gebruikte materialen. De grootste vijand van meringue is namelijk vet. Vet verpest je schuimpjes.

Eerst alles vetvrij maken

Zorg dat je beslagkom, mixer en spatel goed vetvrij zijn. Gebruik het liefste een metalen kom, die zijn namelijk beter vetvrij te maken dan plastic kommen. Wrijf alles in met een partje citroen of met een stuk keukenpapier met citroensap. Dit zuur helpt ook om je schuim stevig en stabiel te maken.

Eieren goed scheiden

Zoals gezegd is meringue het ideale recept om van overgebleven eiwitten te maken. Moet je je eieren nog scheiden, let dan goed op dat er geen druppel eigeel in je eiwit achterblijft. De dooier is namelijk ook vet en zal ervoor zorgen dat het eiwit niet stijf te kloppen valt. Gebruik zo vers mogelijke eieren op kamertemperatuur. Oud eiwit is dunner en zal een minder goed schuim opleveren.

Suiker verhitten?

Je kunt de suiker eventueel vooraf even in de oven verhitten. Dan lost het gemakkelijker op in de eiwitten en wordt je mengsel stabieler en glanzender.

Hoe lang kun je meringue bewaren?

Deze meringues zijn 2 weken houdbaar, afgedekt met plasticfolie of in een luchtdichte trommel en opgeborgen op een koele, droge plaats.

Tip: wil je roze meringues zoals op de foto, dan spatel je wat roze voedingskleurstof of gemalen gevriesdroogde frambozen door het opgeklopte eiwit. Gebruik hiervoor geen garde, want dan klop je alle lucht er weer uit.

Meringues (schuimpjes)

21 januari 2018
: 20
: 15 min
: 75 min
: 1 hr 30 min
: gemiddeld

Door:

Ingrediënten
  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • Schijfje citroen of citroensap
  • Zout
  • Mixer
  • Spuitzak
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
  • Stap 2 Maak je materialen vetvrij met een partje citroen of beetje citroensap.
  • Stap 3 Klop de eiwitten met een druppeltje citroensap en een snuf zout luchtig met een mixer. Na ongeveer 5 minuten ontstaan er zachte pieken.
  • Stap 4 Voeg terwijl je blijft mixen beetje bij beetje de suiker toe.
  • Stap 5 Ga door totdat het eiwit zo stijf is, dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
  • Stap 6 Doe het schuim in een spuitzak en spuit kleine rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Stap 7 Verlaag de oventemperatuur naar 100° Celsius en bak de meringues in ongeveer 75 minuten.
  • Stap 8 Laat de schuimpjes nog een uurtje afkoelen in de oven met de deur op een kier.

Maak ook eens meringue samen met de kinderen. Spookjes of sneeuwpoppetjes bijvoorbeeld.


Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren