Commissie Sorgdrager: ‘Alle hoofdrolspelers in de fipronil-affaire hebben fouten gemaakt’

Commissie Sorgdrager: ‘Alle hoofdrolspelers in de fipronil-affaire hebben fouten gemaakt’

Alle hoofdrolspelers in de fipronil-affaire hebben grote fouten gemaakt, concludeert de commissie Sorgdrager in een snoeihard rapport over de eiercrisis. Er was te weinig voorrang voor voedselveiligheid en de Kamer werd onvolledig geïnformeerd.

De pluimveesector, voedselwaakhond NVWA en de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw hebben het zwaar te verduren in het rapport van de Commissie Sorgdrager over de crisis met eieren die in de zomer van 2017 tot een kookpunt kwam.

‘NVWA heeft niet adequaat gereageerd’

Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ‘niet adequaat’ gereageerd op drie signalen over het gebruik van het verboden anti-bloedluismiddel van Chickfriend. De tips kwamen al binnen in november 2016 en januari 2017. Ook was de inspectiedienst onvoldoende voorbereid op incidenten en crisis. Verder is er snoeiharde kritiek op de slechte communicatie waardoor consumenten en bedrijven op het verkeerde been werden gezet.

Ook de toenmalig minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) krijgen er in het rapport van langs. De twee bewindslieden hebben de Tweede Kamer in augustus ‘onvolledig geïnformeerd’ en ‘er is een vertekend beeld van de situatie geschetst.’ De commissie, onder leiding van Winnie Sorgdrager, vindt verder dat de pluimveesector zelf in gebreke is gebleven. Ze hebben onvoldoende aandacht gehad voor de voedselveiligheid.

Commissie Sorgdrager: ‘Ineens was er een wondermiddel’

“Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid”, zegt commissievoorzitter Sorgdrager tegen het ANP. “De eiersector worstelde al jaren met het probleem van bloedluis. Ineens was er een wondermiddel. Er hadden toen bij de sector zelf alarmbellen moeten gaan rinkelen en er was te lang onduidelijkheid over de risico’s voor de volksgezondheid.”

De vondst van fipronil in eieren zorgde er vorig jaar voor dat honderden pluimveebedrijven tijdelijk hun deuren moesten sluiten om de fipronil volledig uit de stallen van de kippen te verwijderen. Daardoor werden tientallen miljoenen euro’s schade geleden. Er zijn nog steeds boerderijen geblokkeerd. De schade loopt flink in de papieren, naar schatting gaat het nu al om een bedrag van ruim honderd miljoen euro. Onder andere de export van eieren naar Duitsland is nog steeds een probleem. Het vertrouwen in het Nederlandse ei is daar gekelderd na de crisis.

Eerder stelde de werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen (WVZE), die bestaat uit vertegenwoordigers uit de pluimveesector en de overheid, al voor om de regels voor de eiersector te verscherpen en een meldpunt in te voeren om misstanden in deze sector te melden.

Dit is een nieuwsbericht van 25-06-18, foto Shutterstock. Bron: ANP, Telegraaf.