Croque madame uit de pan

Croque madame uit de pan

Nederland is een echt tosti-land. Maar we variëren er nauwelijks mee. De standaard tosti is hier gewoon met ham en kaas, of alleen kaas voor de vegetariërs. Zonde, want een eitje maakt je tosti pas écht af. Krijgt-ie ook meteen een mooiere naam van, want dan is het opeens een croque madame.

De croque madame – ook wel sunny side up tosti genoemd – is in Frankrijk en België, naast de croque monsieur, een van de meest gegeten tosti’s. Het is een klassiek ontbijtgerecht, maar croque madames worden ook vaak als lunch gegeten. Als lunchgerecht wordt het meestal geserveerd met frites of een salade erbij.

De officiële croque madame

Over het officiële recept bestaat verwarring. De croque monsieur wordt namelijk geserveerd met een heerlijke béchamelsaus en veel mensen denken dat de croque madame een croque monsieur is, plus een gebakken ei. Over het algemeen bevat de vrouwelijke variant echter geen béchamelsaus maar een flinke lik mosterd.

De uitdaging van de croque madame

Lastig te maken is de madame in ieder geval niet: het belangrijkste is de timing. Je wilt immers dat een spiegelei met een perfect lopende dooier, maar brood met een flinke bite. Dat is voor sommige mensen nog een flinke uitdaging!

Wij bakken de croque madame in de koekenpan, zo is zij toch het lekkerst. Maar je kunt de croque madame natuurlijk ook in de oven of met een tosti-ijzer maken.

Croque madame uit de pan

11 november 2017
: 4
: 20 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 65 gram roomboter
  • 8 sneetjes wit- of briochebrood
  • Dijonmosterd
  • 8 plakjes achterham
  • 120 gram geraspte kaas (Emmentaler of Gruyère)
  • 4 eieren
Bereiding
  • Stap 1 Smelt 50 gram van de roomboter in een pan en kwast de boter over de sneetjes brood.
  • Stap 2 Besmeer de boterhammen aan de ‘droge’ kant met de mosterd, beleg met het grootste deel van de geraspte Gruyère of Emmenthaler en met de ham.
  • Stap 3 Leg de rest van de sneetjes brood er met de beboterde kant omhoog bovenop.
  • Stap 4 Bak de tosti’s in een koekenpan tot het brood bruin en knapperig is en de kaas gesmolten is. Leg de rest van de geraspte kaas op de bovenkant van de tosti en verwarm deze tot ook die kaas gesmolten is.
  • Stap 5 Smelt ondertussen de rest van de boter en bak 4 spiegeleieren.
  • Stap 6 Haal de tosti’s uit de pan en leg de spiegeleieren er bovenop.
  • Stap 7 Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Foto: Shutterstock.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *