Pompoen is het ultieme comfortfood, zeker nu het weer kouder wordt. Het officiële pompoenseizoen loopt van oktober tot en met eind december, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. En je kunt met deze groente alle kanten op. Pompoensoep, pompoenstamppot óf deze heerlijke pompoen-cranberry pannenkoekjes, die zijn afgeleid van de Antilliaanse ‘arepa di pampuna’.
De originele Antilliaanse arepa di pampuna worden gegeten als ontbijt of tussendoortje. Een ideale manier om wat extra groenten binnen te krijgen! Je kunt ze overigens ook prima als bijgerecht bij het avondeten serveren. Of als dessert met een bolletje kaneelijs. Tip: heb je geen zin om een hele pompoen te slachten? De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig ook voorgesneden verse pompoen.
Pompoen-cranberry pannenkoekjes met pecannoten en honing

Ingrediënten
- 2 eieren
- 500 gram pompoen
- 100 gram verse cranberry's
- 200 milliliter melk
- 200 gram bloem
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 snufje zout
- 50 gram pecannoten
- Honing
Bereiding
- Stap 1 Verwijder de zaadjes van de pompoen, schil hem en snijd hem in kleine blokjes.
- Stap 2 Kook de pompoen in water met een theelepel zout in 5-10 minuten gaar en prak het vruchtvlees met een vork fijn.
- Stap 3 Doe ondertussen de cranberry’s in een steelpan met 50 ml water en laat dit koken totdat de cranberry’s barsten. Prak ze fijn en laat nog 5 minuten doorkoken.
- Stap 4 Doe alle ingrediënten, behalve de pecannoten, samen met de pompoen en de cranberrypulp in een beslagkom en meng alles tot er een dik beslag ontstaat. Dit beslag moet lijken op dat van American pancakes, dus niet zo vloeibaar als dat van Nederlandse pannenkoeken.
- Stap 5 Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin 3 kleine pannenkoekjes per keer, totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.
- Stap 6 Hak de pecannoten grof en garneer de pannenkoekjes hiermee.
- Stap 7 Schenk er nog een beetje honing over en serveer direct.
Fan van pannenkoeken? Probeer dan ook deze bananenpannenkoekjes met kokos eens!
Foto: Shutterstock.