Gekookt ei of gebakken ei: wat bevat de minste calorieën?

Gekookt ei of gebakken ei: wat bevat de minste calorieën?

Of je er nu mee ontbijt, of er eentje voor de lunch neemt: een ei kan altijd. Ook wanneer je probeert af te vallen, want laag in calorieën en boordevol gezonde voedingsstoffen. Maar kun je in dat geval nu beter een gekookt of een gebakken ei nemen? 

We schreven het al eerder: eieren passen prima in je dieet als je een paar kilo kwijt wilt. Sterker nog: eieren helpen je een handje in de strijd tegen de kilo’s. Maar hoewel een ei een ei is, en dus niet op magische wijze van voedingswaarde verandert als je ‘m bakt, maakt het wel degelijk uit hoe je je eitje eet bij een lijnpoging. Welke variant is calorie-technisch de beste keus?

Afvallen? Liever een gekookt eitje

Het is het beste om je eieren te koken of te pocheren als je wilt afvallen. De voedingswaarde van het ei zelf verandert niet als je het op een andere manier bereidt, maar de calorische waarde van je gerecht vaak wel. Een gekookt ei van 50 gram bevat 64 kilocalorieën. Maar om een ei te bakken gebruik je toch al gauw tussen de 50-80 calorieën aan boter of olie (een eetlepel olijfolie is 80 calorieën).

Toch een uitsmijter?

Gebruik bij een omelet, roerei of uitsmijter het liefst een bakspray op basis van olie en water of let in ieder geval op dat je niet teveel olie of boter gebruikt. En bedenk dat alles wat je aan je gerecht toevoegt, zoals ham of kaas, ook de nodige calorieën met zich meebrengt. Of bak je ei in de airfryer, dat is ook een slanke keus.


Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Wat zijn henneneitjes?

Wat zijn henneneitjes?

Je hebt ze misschien wel eens zien staan bij de grotere supermarkt, of als seizoensproduct in de eierautomaat van de lokale boer: henneneitjes. Maar alle eieren zijn toch van hennen? Wat zijn die speciale henneneitjes dan?

Dit geheime ingrediënt maakt je roerei luchtiger dan ooit

Dit geheime ingrediënt maakt je roerei luchtiger dan ooit

Zijn de roereieren van het hotelbuffet altijd luchtiger en romiger dan de jouwe? Vanaf nu niet meer. Want er is één geheim ingrediënt dat jouw roerei net zo luchtig krijgt als die van de beste chefs: koolzuurhoudend water.