Supermarkten in Berlijn hebben een primeur: na jaren van onderzoek liggen daar vanaf vandaag de eerste diervriendelijker eieren van ‘hennen zonder broertjes’ in de schappen.
In de legkippensector wordt er voor iedere legkip ook een haantje geboren. Omdat deze haantjes geen eieren leggen, worden er in Nederland jaarlijks zo’n 45 miljoen eendagshaantjes, ook wel leghaantjes genoemd, gedood door middel van CO2-vergassing.
Nieuwe, diervriendelijker selectie
De eieren die vanaf nu in Berlijn in de schappen liggen, zijn van kippen die op een nieuwe, diervriendelijker manier zijn geselecteerd. De eieren waaruit de leghennen zijn geboren, zijn namelijk al gecontroleerd op het geslacht. Dat wordt ‘seksen in het ei’ genoemd en daarmee wordt voorkomen dat miljoenen mannelijke eendagskuikens worden vergast.
Wat is ‘seksen in het ei’?
Met een nieuwe, mede door Nederland ontwikkelde techniek wordt al tijdens het broedproces het geslacht van het ei vastgesteld door een piepklein gaatje in de schaal te laseren. “We halen er een minuscuul druppeltje embryo-urine uit. Aan de hand van het hormoonniveau kunnen we bepalen of het een haan of een hennetje is”, zegt Martijn Haarman van Seleggt, dat deze techniek heeft ontwikkeld tegen de NOS.
Nederlanders zijn vóór diervriendelijker eieren
De eieren met haantjes worden vervolgens uit het broedproces gehaald. Het is de bedoeling dat de nieuwe techniek voor broed- en vleeskippen in de loop van volgend jaar ook in Nederland zal worden toegepast. Uit recent onderzoek van Slow Food Youth Network Nederland blijkt dat Nederlanders vinden dat het doden van eendagshaantjes moet stoppen vanwege het dierenwelzijn. De meerderheid van hen vindt ‘seksen in het ei’ een beter alternatief voor het vergassen van deze haantjes.
Onderzoek Universiteit van Wageningen
Het doden van eendagshaantjes heeft in de afgelopen jaren weerstand in de maatschappij opgeroepen. Wakker Dier heeft hier aandacht aan besteed en de universiteit van Wageningen deed onderzoek naar de mening van Nederlanders over dit onderwerp. Opvallend genoeg kwam daar vooral uit dat de helft van de Nederlandse bevolking niet weet dat de broertjes van de leghennen op dag één worden vergast. Door de maatschappelijke druk is er ook binnen de pluimveesector sinds een aantal jaar een gesprek gaande over het zoeken naar alternatieven.
Miljoeneninvestering voor Ovo
Seleggt is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse fabrikant van broedmachines HatchTech, de Universiteit van Leipzig en de Duitse supermarktketen REWE. Deze organisatie is overigens niet de enige die zich bezighoudt met de geslachtsbepaling van kippeneieren. Onlangs kreeg Ovo, een spin-offbedrijf van de Universiteit Leiden, een miljoeneninvestering voor de ontwikkeling van een vergelijkbare methode.
Dit is een nieuwsbericht van 08-11-2018. Foto via Pexels, bron: NOS.