In het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) in Groningen starten ze 1 november met een speciale ‘pinda- en eipoli’. Die poli is voor baby’s met een verhoogd risico op zo’n allergie voor pinda en ei, bijvoorbeeld als er ernstig eczeem of voedselallergie in het gezin voorkomt.
Vooral baby’s met eczeem zijn extra vatbaar om allergisch te worden voor pinda’s en eieren. De voedselallergie kan bij hen ontstaan als pinda- of eiresten via de (kapotte) eczeemhuid van het kindje het lichaam binnen dringen. Een zuigeling heeft op dat moment meestal nog nooit pinda(kaas) of ei gegeten. En omdat de huid niet de juiste plaats is om voor het eerst met dergelijke voeding in aanraking te komen, kan er een allergie ontstaan. De eerste aanraking moet gebeuren via het maag-darmkanaal, en dat is dan ook wat ze op de speciale poli gaan doen. Maar dan wel gecontroleerd.
Eten van ei veilig proberen
Niet alleen eczeem kan een voorbode zijn voor een allergie, ook als een van de ouders, een broertje of een zusje van de pasgeborene een heftige voedselallergie heeft, kan dat reden zijn om een bezoekje te brengen aan de nieuwe pinda- en eipoli. Hier werken kinderartsen, kinderdiëtisten en kinderverpleegkundigen samen. Ze kijken hoe en waar het eten van pinda en ei veilig geprobeerd kan worden, thuis of in het ziekenhuis.
Allergie voor eieren en pinda’s voorkomen bij 80 procent
Met de behandeling kan volgens het ziekenhuis bij misschien wel 80 procent van de kindjes een latere allergie worden voorkomen. De baby’s, die tussen de vier en acht maanden oud dienen te zijn, krijgen de deeltjes pinda en ei via een fruithapje of ander gepureerd voedsel toegediend. Dit stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier, zodat het lichaam pinda of ei als veilig gaat beschouwen.
De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde raadt iedere ouder sowieso aan bij vier maanden te beginnen met het geven van eieren en pinda’s aan hun kind. Meer over dat voedingsadvies vind je hier.
De nieuwe poli werkt samen met het allergiecentrum van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, dat sinds de zomer op dezelfde manier actief is.
Nieuwsbericht van 31-10-2018. Foto via Pixabay, bron: AD.