Lekker, zo’n zachtgekookt eitje. Maar voor je het weet heb je een vlek op je shirt of tafelkleed. En die eivlekken zijn niet alleen hardnekkig, maar kunnen ook flink gaan stinken. 4 tips om eivlekken te verwijderen uit kleding én uit vloerbedekking.
Of je nu een rauw ei hebt laten vallen of gekookt ei hebt gemorst op je kleding: het kan lelijke vlekken veroorzaken die ook nog eens een vervelende geur afgeven. Gelukkig zijn eivlekken goed te verwijderen, als je maar weet wat je moet doen of juist moet laten. We beginnen met een kleine ‘basiscursus vlek verwijderen’ die voor vrijwel iedere vlek opgaat.
Basisregel: laat eivlekken nooit intrekken
Les 1 in de cursus vlek verwijderen is: laat een vlek nooit intrekken als je dat kunt voorkomen. Een verse vlek moet je altijd direct behandelen. Doe je dit niet dan gaat de gemorste substantie tijdens het intrekken feitelijk een chemische reactie aan met het textiel en verkleuren de vezels ervan. Dat maakt vlekken, ook eiervlekken, lastig te verwijderen. Soms lukt dat nog wel door hard boenen en schrobben, maar daarmee beschadig je de vezels waardoor de stof dunner wordt op die plek. Voorkomen is dus ook in dit geval beter dan genezen.
Water; de rest komt later
Regel 2 bij het behandelen van alle soorten vlekken: dep een vlek meteen met koud of lauw water, ook al heb je de kleding nog aan. Gebruik hiervoor keukenpapier, wat wc-papier of een tissue. Heb je ook een passend oplosmiddel (zie onder) bij de hand, dan is dat mooi meegenomen, maar water is altijd beter dan niets. Gebruik altijd water dat koud of op kamertemperatuur is. Heet water heeft – zeker bij eivlekken – een averechts effect omdat het ei dan gaat stollen en nog moeilijker te verwijderen is. Sowieso doet warmte een vlek alleen maar sneller intrekken en dat wil je dus niet. Doordrenk de hele vlek, niet alleen de oppervlakte of het bovenste laagje. Het water moet in de gehele vlek opgenomen worden.
Gooi zout op de eivlekken
Als de eivlekken op kleding zitten, dan is nu het moment om je shirt of broek uit te doen en de vlek nogmaals nat te maken met lauw water. Daarna gebruik je een absorberende stof. De meeste mensen gebruiken hiervoor zout, maar een beetje talkpoeder of maïzena heeft hetzelfde effect. Zitten de eiervlekken in je vloerbedekking dan doe je hetzelfde. Laat het zout 10 tot 15 minuten zitten, zodat zoveel mogelijk overgebleven ei erin kan trekken. Daarna haal je het zout eraf en spoel je de vlek weer uit met lauw water.
Eivlekken en verdunde ammonia
Het kan zijn dat de vlek nu uit je kleding of tafelkleed is. In dat geval heb je mazzel. In de meeste gevallen zul je nog met een oplosmiddel aan de gang moeten. Doe dit in ieder geval – ook als je de vlek niet meer ziet – bij vloerbedekking, anders heb je snel een geur van rottende eieren in huis. Op kleding kun je het oplosmiddel het beste op de achterzijde van de vlek aanbrengen. Je wil de vlek immers niet verder in het materiaal dringen, maar naar de oppervlakte krijgen. Bovendien kan het zijn dat het oplosmiddel een lichte verkleuring geeft, en dat heb je liever aan de achterkant dan aan de voorzijde. Leg onder het kledingstuk een stuk keukenpapier, zodat dat eventuele restjes vlek kan absorberen. Voorzichtig deppen en dan minimaal een uur zo laten liggen onder af en toe opnieuw deppen. Zorg dat je het oplosmiddel niet laat opdrogen voor je het gaat wassen, dat geeft in de meeste gevallen lichte vlekken.
Voor eivlekken kun je verschillende oplosmiddelen gebruiken. Zijn het vlekken van het eigeel, probeer het dan eerst met een lauw sopje met een beetje neutraal afwasmiddel. Vlekken van eiwit of hardnekkige dooier-vlekken kun je behandelen met wat verdunde ammonia. Ook glycerine, wasbenzine of brandspiritus wordt ervoor gebruikt (de laatste alleen op donkere kleding). Bleekmiddelen met enzymen zijn ook heel geschikt, maar kun je beter niet gebruiken op wol of zijde. Spoel nu het oplosmiddel uit en was daarna de kleding direct volgens de voorschriften van het etiket.
Heb je geen vertrouwen in ammonia of andere huismiddeltjes? Dan heeft Dr. Beckmann een speciale Vlekkenduivel voor bloed en eiwit. Deze zijn er ook van diverse huismerken.
Foto via Shutterstock.