Gepekelde eidooier: de beste uitvinding sinds geraspte kaas

Gepekelde eidooier: de beste uitvinding sinds geraspte kaas

Op zoek naar een smaakmaker om jouw gerechten net dat beetje extra te geven? Probeer eens gepekelde eidooier over je pasta, soep of groenten. De geraspte eidooier geeft – we durven het te zeggen – umami aan ieder gerecht. Wij vinden het de beste uitvinding sinds de geraspte kaas. En die gepekelde eidooiers zijn heel makkelijk te maken!

Umami, ook wel de vijfde smaak genoemd, is een van oorsprong Japanse term die ‘heerlijkheid’ of ‘hartigheid’ betekent. En je kunt wel stellen dat gepekelde eidooier die heerlijke smaak aan een recept toevoegt. Het is zoutig, vettig en geeft een extra smaakdimensie die door sommigen wordt omschreven als de smaak van een zachte, milde Parmezaanse kaas met een paddenstoelachtige twist. Je kunt gepekelde eidooier eigenlijk overal overheen raspen waar je normaal kaas voor zou gebruiken; denk aan pasta en soep maar ook salades. Het haalt het beste in ieder gerecht naar boven en is ook nog eens een goede manier om overgebleven eidooiers op te maken wanneer je alleen eiwitten nodig had voor een recept.

Wanneer je de gepekelde eidooiers in een luchtdichte doos in de koelkast bewaart, blijven ze ruim een maand goed. Oh, en de kleur van de eidooier zegt dus helemaal niets over de umami van je gepekelde eidooier. Dat je het even weet.

Gepekelde eidooier

6 mei 2018
: 4
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eidooiers
  • 325 gram zout
  • 250 gram suiker
Bereiding
  • Stap 1 Maak een mengsel van de zout en suiker.
  • Stap 2 Doe de helft van dit mengsel in een ovenschaal.
  • Stap 3 Maak hierin vier kuiltjes en doe de eidooiers er voorzichtig in.
  • Stap 4 Bestrooi met de rest van het mengsel, dek luchtig af met een beetje plastic folie dat je aan één kant iets open laat en bewaar vier dagen in de koelkast.
  • Stap 5 Verhit de oven op 65 graden Celsius.
  • Stap 6 Haal de dooiers uit het mengsel, ze moeten nu glazig en een beetje stevig zijn.
  • Stap 7 Veeg ze goed af, leg ze op bakpapier en laat ze in de oven in anderhalf tot twee uur stevig worden. Na het drogen moeten de eidooiers eruitzien als gedroogde abrikozen.
  • Stap 8 Rasp ze over soep, salades, pasta’s en andere gerechten.

 

Tip: kan de temperatuur van de oven niet zo laag? Laat de eidooiers dan een nacht drogen op een rekje in de koelkast.

Foto via Shutterstock, bron: Bonappetit.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren