Knoflookmayonaise is lekker bij de frietjes, maar ook bij wat tapas op een broodje, onder vleeswaren op je boterham en zelfs bij een schaaltje bitterballen. Deze variant zet je in 5 minuten op tafel. De citroenrasp geeft ‘m een frisse bite.
Makkelijke knoflookmayonaise
7 september 2018
: 5 min
: eitje

Ingrediënten
- 1 eigeel
- 1/2 theelepel Dijonmosterd
- 2 tenen knoflook
- 1,5 deciliter zonnebloemolie of olijfolie
- Rasp en sap van een halve citroen
- Verse peper
- Zeezout
Bereiding
- Stap 1 Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Stap 2 De sterke smaak en geur van knoflook komt pas goed vrij nadat je de teentjes hebt gekneusd: pel de knoflooktenen en duw ze met de platte kant van een mes en teentjes plat. Pers ze daarna met de knoflookpers of snijd ze goed fijn.
- Stap 3 Meng in een kleine schaal het eigeel, de mosterd en de knoflook.
- Stap 4 Voeg naar smaak peper en een snuf zout toe.
- Stap 5 Mix het geheel met een garde en voeg beetje bij beetje de olie toe, een druppel per keer. Blijf mixen tot het een stevig mengsel is, dit kan even duren.
- Stap 6 Voeg de citroenrasp en het citroensap toe en meng dit goed door de knoflookmayonaise.
- Stap 7 Bewaar de knoflookmayonaise tot gebruik in een afgedekt schaaltje in de koelkast.
Tip: voeg wat fijngehakte bieslook, dille of peterselie toe voor een beetje kleur. En gooi het overgebleven eiwit niet weg, maar maak er bijvoorbeeld meringue van.
Foto via Shutterstock.