Nationaal Ei Onderzoek 2021

Nationaal Ei Onderzoek 2021

We letten steeds beter op welk keurmerk de eieren die we kopen hebben, zo blijkt uit het Nationaal Ei Onderzoek 2021. Keek vorig jaar 62,3 procent niet naar het keurmerk op het doosje; dit jaar geeft 45,6 procent van de respondenten aan hier expliciet op te letten. Dat is een stijging van bijna 8 procent. Ook nieuw: vrije uitloopeieren zijn favoriet.

Ter gelegenheid van Wereld Ei Dag op vrijdag 8 oktober, deden we onderzoek naar de gewoonten van ei-liefhebbers. Staat een eitje bij hen nog standaard op de zondagse ontbijttafel? Kennen ze hun keurmerken en het verschil tussen bruine en witte eieren? En waar worden die eieren dan eigenlijk gekocht?

Eierautomaten steeds populairder

Op die laatste vraag gaven de 2369 respondenten een opvallend antwoord. Bijna 30 procent (29,8%) van de eieren wordt door hen bij een eierautomaat gekocht. Dat was vorig jaar nog maar 12,6 procent. Eierautomaten worden dus steeds populairder. We vermoeden dat ‘support your locals’, de uitbreiding van het aantal automaten, de lagere prijs ten opzichte van een retail-ei en natuurlijk het feit dat de eieren een stuk verser zijn, hier een rol in spelen. Ook het feit dat het bij eierautomaten een stuk rustiger is dan in de supermarkt en het vaak een leuk fietstochtje oplevert, zal meespelen in coronatijd. Corona heeft er wellicht ook toe geleid dat meer mensen een nieuwe hobby zijn begonnen: 19,7 procent van de respondenten geeft aan eieren van eigen kippen te eten, tegen 14 procent vorig jaar.

De (online) supermarkt is er bij de respondenten in ieder geval niet populairder op geworden: 28,2 procent koopt daar de eieren, terwijl dat vorig jaar de helft was. Bijna 10 procent koopt z’n eieren bij de landwinkel, 2,9 procent bij de speciaalzaak en bijna 2 procent koopt eieren aan de deur. 8,4 procent haalt z’n eieren elders vandaan, ze krijgen ze bijvoorbeeld van vrienden met kippen, halen ze bij een kraampje aan de weg of eten ze alleen buiten de deur.


Liever vrije uitloop dan scharrel

Een andere opvallende verschuiving zien we in het soort eieren dat de respondenten kopen. 37,4 procent geeft de voorkeur aan vrije uitloop (tegen 29,3% vorig jaar). Scharreleieren worden aangeschaft door 34.5 procent van de deelnemers, tegen 35,1 procent vorig jaar.  Iets meer dan 9 procent koopt biologische eieren, zo’n 7 procent koopt simpelweg de goedkoopste en iets meer dan 11 procent let nergens op en legt het eerste doosje dat hij of zij tegenkomt in de kar. Ruim 45 procent let bij het kopen van eieren op het keurmerk, tegen 37,7 procent vorig jaar. 

Top 10 bekende keurmerken

  1. Beter Leven Keurmerk 3 sterren 
  2. Beter Leven Keurmerk 1 ster 
  3. Beter Leven Keurmerk 2 sterren 
  4. EKO 
  5. Blije Kip 
  6. On The Way to PlanetProof 
  7. IKB 
  8. Europees Keurmerk voor Biologisch 
  9. Demeter 
  10. Label Rouge 

Het vraagstuk: wit of bruin

Dan is er natuurlijk nog het kleurverschil. Bijna 60 procent (57,1%) koopt zowel witte als bruine eieren, hoewel 21 procent de voorkeur bij bruine eieren legt. 21,8 procent geeft de voorkeur aan witte eieren. En dat terwijl zo’n 97 procent van de respondenten weet dat er qua smaak en voedingsstoffen geen enkel verschil tussen bruine en witte eieren zit. Overigens weet ook ruim 63 procent dat de kleur van de kip niets zegt over de kleur van de eieren (check die oorlellen!).

We eten gemiddeld 4-5 eieren per week

Bijna 30 procent (29,8%) eet iedere week 4-5 eieren. Dat was vorig jaar 22,5 procent. Ook bijna 30 procent (29,4%) eet iedere week 2 tot 3 eieren. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar, toen 42,4 procent 2-3 eieren at (en 22,5 procent 4-5 eieren). 

Ongeveer 7 procent (6,7%) eet iedere week één eitje. Iets meer dan 14 procent (14,3%) eet er 6-7 en 17,6 procent van de ei-liefhebbers eet iedere week meer dan 7 eieren. 2,1 procent eet minder dan 1 keer per week een ei. In deze cijfers zijn eieren die verwerkt zijn in producten overigens niet meegeteld. Ook is dit niet representatief voor de Nederlandse bevolking, omdat het onderzoek is gedaan onder bezoekers van Eieiei.nl en veganisten en mensen die niet van eieren houden, niet hebben meegedaan. In Nederland zijn geen recente nationale consumptiecijfers bekend.

Maar de kans is groot dat we de consumptiecijfers van Japan niet halen. Japanners eten volgens WorldAtlas 320 eieren per jaar (dat is ongeveer 6 per week). In Paraguay komen ze op 309 eieren per jaar en de top 3 eindigt met China, waar jaarlijks zo’n 300 eieren per persoon worden gegeten.

Hoe eten we ons ei het liefst?

Zo’n 41% van de deelnemers eet een ei het liefst gekookt. De voorkeur is dan halfzacht (55,5%), maar eieren met vloeibare dooier (24,8) of hardgekookt (19,7) gaan er ook wel in. Ruim 36 procent gaat voor een gebakken ei. Onder de respondenten geeft slechts 5,9 procent de voorkeur aan roerei. In Engeland denken ze daar wel anders over. In een recent onderzoek onder 1500 Britten kwam roerei met 49 procent juist als winnaar uit de bus en staat het gekookte ei op de tweede plaats terwijl een gepocheerd ei hekkensluiter is op de derde plek (bij ons de voorkeur van slechts 1,7%).

Inspiratie nodig?

Kijk dan eens bij onze heerlijke ontbijtjes met ei, lunchgerechten of inspiratie voor het avondeten.