Nominaties Kookboek van het Jaar 2021 bekend

Nominaties Kookboek van het Jaar 2021 bekend

Kookboeken: wij zijn fan. Niets leukers dan door een vers kookboek bladeren tot het water in je mond staat. En daarna de keuken in natuurlijk! Heb je moeite met kiezen? Geen nood. Vandaag werden de nominaties voor Kookboek van het Jaar 2021 bekend gemaakt.

In de afgelopen periode zijn er weer meer kookboeken verkocht en zijn kookboeken wederom in populariteit gestegen. Om wegwijs te worden in het grote aanbod culinaire titels organiseert het culi-platform Food and Friends samen met PR bureau de Wonderneming van Fusina Verloop de Kookboek van het Jaar 2021 verkiezing. Deze grootste kookboeken verkiezing van Nederland, met een vakjury- en een publieksprijs, waar zowel Nederlandse als vertaalde kookboeken aan meedoen, is een ode aan alle pioniers die nieuwe recepten uitproberen, food stylen, smaakmakende teksten schrijven, kookboeken schitterend vormgeven, uitgeven en drukken.

Voor de publieksprijs staan de lijnen nog open tot 16 november. Er zijn 61 inzendingen en als jij stemt op je favoriet, krijg je een emagazine met 61 recepten uit deze kookboeken. Bovendien maak je kans op een kookboekenpakket ter waarde van €100,-.

De vakjury van Kookboek van het Jaar 2021

Van de prijs van de vakjury, die dit jaar bestaat uit Bart van Berkel (chef en winnaar masterchef 2014), Bibi Loomans (redactiecoördinator culinair bij Koffietijd), Dana Ploeger (freelance redacteur Trouw), Jan-Hein Wierts (product manager Nederlands boek bij de Audax group) en Lyan van Furth (foodfotograaf en tweevoudig winnaar van de Foodelia Awards, de Oscars voor de beste culinair fotografen ter wereld) zijn vandaag de nominaties bekend gemaakt. Op 16 november worden de winnaars bekend gemaakt, maar al deze kookboeken zullen het goed doen als culinair cadeau voor jezelf of een ander.

De genomineerden voor Kookboek van het Jaar 2021 zijn in willekeurige volgorde:

Bistro Manon

Uit het juryrapport: “Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. Dat pakt goed uit. Dit boek biedt een ruime keuze aan praktische en gezonde pasta’s, (niet al te pittige) curry’s, gezonde pizza’s, salades, noedels en zelfs twee shakshuka’s. Bijzonder handig zijn de voorraadtips, de vele bijgerechten en de brood met dipjes waarmee je de kindermagen al flink voedt.”

De Dankbare Keuken

Uit het juryrapport: “Dit is een boek met lef, helemaal van deze tijd en met oog voor duurzaamheid. Fijn dat er variatie is op de ingrediënten en je er ook uit kunt koken als je niet alles in huis hebt. Het is een mooi boek voor mensen die minder vlees of vis willen eten. Ze legt heel goed uit hoe je duurzaam kunt eten, circulair en lokaal.”

Een ode aan groenten

Uit het juryrapport: “Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer. Het is toegankelijk en wij zouden het vaak uit de kast pakken om direct aan de slag te gaan. Prettig dat ze verschillende bereidingsmanieren laat zien en dat je kunt kiezen uit diverse smaken.”

Hotpot

Uit het juryrapport: “Hotpotten zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten. Door de sfeerbeelden is het bijna een reisboek dat je meeneemt. Leuk detail zijn de bijpassende drankjes bij de gerechten en desserts. Er is een juiste combinatie gemaakt tussen papier van het boek en de fotografie, waarbij alle foto’s heel consistent genomen zijn met een spannend licht. Het geeft je het gevoel dat je in het land zelf bent en haalt Azië naar je eigen keuken.”

Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Uit het juryrapport: “Leuk om uit de voorraadkast te koken. Ottolenghi wordt steeds toegankelijker en laat zien dat iedereen kan koken. Mooi om te zien dat hij podia aan anderen geeft, waaronder Noor Murad, en niet zelf alle credits pakt. Hij is vooral de inspirator in dit boek. Prettig dat je aantekeningen kunt maken en het gerecht tot je eigen versie kunt maken. Het past goed bij deze tijd om voedselverspilling tegen te gaan en is een echt lock down-kookboek.”

Parwana

Uit het juryrapport: “Waanzinnig hoe Durkhanai Ayubi de geschiedenis van Afghanistan belicht en hoe zij in dit kookboek die historische verhalen laat aansluiten bij haar recepten. Ze laat zien dat Afghanistan een land is van onderlinge verbondenheid en een land van gedeelde smaken. Het boek ziet er niet alleen prachtig uit, het zet ook aan tot koken. Het resultaat is gruwelijk lekker.”

Gouden Kookboek 2021

De Kookboek van het Jaar verkiezing is overigens niet de enige kookboekenverkiezing dit jaar. De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) organiseert van 5 november tot en met 14 november de Kookboekenweek, met op de Avond van het Kookboek – 4 november – de uitreiking van Het Gouden Kookboek 2021. Genomineerden zijn: De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi, Een Kookboek van Seppe Nobels, Homakase van Oof Verschuren, Job & Perry: een klootzak-proof kookboek van Job Pattinasarany & Perry de Man en Toko Lo van Lola van Ruler.

Meer inspiratie?

Kijk dan eens bij onze rubriek Hebben voor de leukste boeken en kookgadgets.

Dit is een nieuwsbericht van 27-10-2021. Bron: AD, foto via Shutterstock.


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.