Scharreleieren voortaan minimaal één ster Beter Leven bij Albert Heijn

Scharreleieren voortaan minimaal één ster Beter Leven bij Albert Heijn

Albert Heijn stapt vanaf 20 oktober volledig over op minimaal één ster Beter Leven eieren. Dat betekent dat er vanaf volgende week geen scharreleieren zonder ster meer in de schappen van de supermarktketen liggen.

Een ster Beter Leven

Leghennen, die gehouden worden volgens het één ster Beter Leven concept van de Dierenbescherming, hebben daglicht en kunnen vrij rondlopen in een overdekte uitloop. Ze hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij.

één ster Beter Leven

Graan en strobalen

Van nature brengen kippen een belangrijk gedeelte van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. De pluimveehouder strooit bij één ster Beter Leven dagelijks graan rond in de stal. Daarnaast krijgen de kippen strobalen, waar ze bovenop kunnen zitten om strootjes eruit te pikken en vervolgens helemaal uit elkaar te halen. Ook is de stal ingestrooid met vers stro, houtkrullen of zand zodat de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen. Daarnaast krijgen de kippen pikstenen waaraan de kippen hun snavels en nagels slijten.

Transparante eierketen

“We gaan daarnaast langdurige samenwerkingsverbanden aan met pluimveehouders waardoor een transparante eierketen ontstaat”, vertelt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn tegen Pluimveeweb. “Een gesloten keten betekent voor ons dat we werken met pluimveehouders die voldoen aan de randvoorwaarden van Albert Heijn. Onze klanten kunnen jaarrond zien welke kip hun eitje heeft gelegd en welke boer er voor de dieren heeft gezorgd. Onze eieren zijn volledig traceerbaar en hebben een THT code op het ei. Dit doen wij omdat we meer grip willen hebben op dierenwelzijn en milieu.”

Een volgende stap is dat de supermarktketen met blockchaintechnologie de productieketen van de Albert Heijn eigen merk eieren inzichtelijk maakt.

Nieuwsbericht van 18-10-2018. Beeld via Pixabay, bronnen: Pluimveeweb, Dierenbescherming.