‘Nederlander eet onbewust nog veel legbatterij-eieren’

‘Nederlander eet onbewust nog veel legbatterij-eieren’

Steeds meer goedkope legbatterij-eieren worden vanuit Oekraïne geïmporteerd naar de EU en verwerkt in pasta, brood en gebak. Nederlanders eten hierdoor meer legbatterij-eieren dan ze beseffen.

Dat zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research in Resource magazine. De productie van legbatterij-eieren is in Nederland verboden vanwege het dierenwelzijn. Je kunt aan de code op je ei zien hoe de kip die jouw eieren gelegd heeft wél gehouden wordt. In de Oekraïne mogen kippen wel in legbatterijen gehouden worden. Niet alleen ontstaat hierdoor oneerlijke concurrentie voor Europese pluimveehouders, wij Nederlanders eten ook meer legbatterij-eieren dan we beseffen. En daar kunnen consumenten weinig tegen doen.

Legbatterij-eieren zijn veel goedkoper

“De legbatterijeieren en producten van legbatterijeieren die in de EU worden geïmporteerd, zijn vaak afkomstig uit de Verenigde Staten en India. Sinds een paar jaar is Oekraïne in opkomst. Je kunt daar heel goedkoop kippen houden, want al het voer wordt daar verbouwd, terwijl Nederland bijvoorbeeld de sojabonen voor kippenvoer importeert uit Brazilië. Daarnaast zijn arbeidskosten extreem laag en pluimveehouders hoeven zich niet aan strenge Europese wet- en regelgeving te houden. Gevolg is dat Oekraïense eieren wel 25 procent goedkoper zijn. Daar komt bij dat de eierprijzen in Nederland door de fipronilcrisis in de eerste helft van dit jaar hoger lagen. Dus afnemers kijken elders”, vertelt Van Horne.

Nederlandse pluimveehouders moeten aan allerlei regels voldoen op het gebied van dierwelzijn, milieu en voedselveiligheid. Andere landen, die deze regels niet hebben, kunnen daarom goedkoper legbatterij-eieren produceren en mogen deze exporteren naar Europa. Nederlandse pluimveehouders zijn daar eigenlijk de dupe van.

Oneerlijk speelveld

“De EU snapt dat dit een probleem is en om de Europese markt te beschermen hanteert ze invoerheffingen die moeten worden betaald als het product Europa binnenkomt” legt Van Horne uit. “Maar de EU wil ook graag handelen met Oekraïne en heeft een paar jaar geleden een vrijhandelsakkoord afgesloten. Daarin staat bijvoorbeeld dat Oekraïne 3000 ton eieren zonder invoerheffing kan exporteren. In ruil daarvoor gaan auto’s en machines weer die kant op. De Europese auto-industrie vindt het prachtig, maar het is jammer voor de kippenboeren. Als econoom ben ik voor vrije handel. Maar in het geval van kippen en eieren ontstaat hierdoor een heel oneerlijk speelveld. De heffing helpt wel wat, maar Oekraïne kan zo goedkoop producen dat ze zelfs met de heffingen nog kunnen exporteren.”

Waar kun je als consument op letten?

Voor consumenten is het lastig producten met legbatterij-eieren te vermijden. Van Horne: “Supermarkten verkopen geen legbatterijeieren, maar Oekraïense eieren worden als eiproduct ingevoerd en dit wordt verwerkt in bijvoorbeeld sauzen, pasta, brood of gebak. Als consument heb je daar geen zicht op en het is ondoenlijk om bij elk product te gaan lezen of het scharrelei is. De retail zal dat moeten regelen, maar met duizenden verschillende producten is dat voor de supermarkt ook erg lastig. En de grote producenten zullen toch kiezen voor het goedkoopste eiproduct.”

Wil je toch zo min mogelijk legbatterij-eieren binnen krijgen? Dat is moeilijk, want eiproducten worden vrijwel overal voor gebruikt. Denk aan pasta, brood, ijs en beschuit. Probeer in ieder geval zonder pakjes en zakjes te koken. Wanneer je thuis aan het bakken slaat, kun je zelf bepalen welke eieren er in je taart of koekjes gaan. Probeer deze heerlijke appelmoescake of walnootmuffins bijvoorbeeld eens!

Nieuwsbericht van 02-10-2018, bron: Resource,  foto via Shutterstock.