Wat betekent de code op mijn ei?

Wat betekent de code op mijn ei?

Op eieren staat altijd een stempel met getallen en letters. Deze code is sinds 2001 wettelijk verplicht en moet dus op elk ei staan. Wat betekent deze eicode?

Dankzij de zogenoemde stempelplicht vind je de eicode of eiercode op ieder ei dat in Europa geproduceerd is. Aan deze code kan worden gezien uit welk land het ei komt en wat de levensomstandigheden van de kip zijn. Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen aan de hand van de code bovendien het bedrijf en de stal herleiden van de leghen die het ei heeft gelegd. Binnen één code kunnen er wel verschillen zijn. Bijvoorbeeld onder code 2 vallen scharreleieren en rondeeleieren. Deze hebben andere regels voor dierenwelzijn.

Voorbeeld eicode

Een voorbeeld van een eicode is: 2-NL-45146 01. Het eerste cijfer, in dit geval de 2, geeft hierbij aan hoe de kip heeft geleefd. Er kan ook een 0, 1 of 3 opstaan.

0 = biologische ei
1 = vrije-uitloopei of grasei
2 = scharrelei of rondeel
3 = koloniehuisvesting.

Nummer 3 zul je niet aantreffen op eieren in de supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland. Dit was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is sinds 2012 verboden in de Europese Unie.

Landcode op eieren

NL staat in bovenstaande voorbeeld voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.

Letters in eicodes
AT: Oostenrijk BE: België CY: Cyprus CZ: Tsjechië
DE: Duitsland DK: Denemarken EE: Estland ES: Spanje
FR: Frankrijk GR: Griekenland HU: Hongarije FI: Finland
IE: Ierland IT: Italië LV: Letland LT: Litouwen
LU: Luxemburg MT: Malta NL: Nederland PL: Polen
PT: Portugal SE: Zweden SI: Slovenië SK: Slowakije
UK: Verenigd Koninkrijk

 

De laatste zeven cijfers van de code moet worden opgesplitst in twee delen. Ze verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er later iets mis blijken met de eieren, zoals bij de fipronil-affaire in juli/augustus 2017. Het eerste deel van vijf cijfers vormt de bedrijfscode van het bedrijf waar het ei vandaan komt. Het tweede deel, gevormd door de laatste twee cijfers, is het stalnummer van het bedrijf waar het ei is geproduceerd.

 

Foto door Jakub Kapusnak via Unsplash.