Shakshuka met brood

Shakshuka met brood

Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht dat door chefkok Yotam Ottolenghi bekend is geworden. Niemand weet zeker waar het gerecht vandaan komt – sommigen zeggen Tunesië, anderen zeggen Jemen of het Ottomaanse rijk – maar het wordt wereldwijd gegeten.

De basis bestaat uit eieren, die worden gepocheerd in een pittige saus op basis van tomaten, chilipepers en diverse specerijen. In veel landen wordt shakshuka als lunch of zelfs als ontbijt gegeten. In Nederland eten we het meestal ’s avonds.

Shakshuka als kliekjesmaaltijd

Fijn aan shakshuka is dat bijna iedereen de basis – tomatenblokjes en eieren – wel in huis heeft. Bovendien is het een lekker goedkope maaltijd. Omdat je er eindeloos mee kunt variëren, is het ook een ideaal gerecht om restjes groenten op te maken. Voeg bijvoorbeeld eens ui en spinazie toe of maak het met aubergine, paprika en feta.

Shashuka met brood

6 oktober 2017
: 2-3
: 5 min
: 15 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 100 gram witte bonen
  • 100 gram kidneybonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 halve rode peper of theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel chilipoeder (optioneel, voor de pittige eters)
  • 1 theelepel paprikapoeder (optioneel)
  • 4 eieren
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Een flinke hand verse, platte peterselie (gehakt, voor de garnering)
Bereiding
  • Stap 1 Snipper de ui en snijd de knoflook en de schoongemaakte rode peper fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze in kleine stukjes.
  • Stap 2 Fruit de ui, peper en knoflook in een beetje olijfolie.
  • Stap 3 Bak de paprika kort mee.
  • Stap 4 Voeg de tomatenpuree, de bonen en de tomatenblokjes toe en laat dit even pruttelen.
  • Stap 5 Voeg de kruiden toe en een beetje zout en eventueel peper naar smaak.
  • Stap 6 Maak vier holtes in de saus en breek in ieder gat een ei, probeer de dooiers heel te houden, het oog wil immers ook wat.
  • Stap 7 Laat de eieren in 8-10 minuten gaar worden en bestrooi met de peterselie.
  • Stap 8 Je kunt de shakshuka zo eten, maar het is ook lekker met warm brood of een salade.

 

Foto: Shutterstock.

BewarenBewaren



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *