Slakken bestrijden met eierschalen

Slakken bestrijden met eierschalen

Iedereen met een tuin kent het: slakken die je planten aanvreten. Vooral hosta’s en groenten zijn favoriet. Je kunt slakken bestrijden met eierschalen en zo gemakkelijk én diervriendelijk een einde maken aan deze plaag.

Allereerst: slakken zijn nuttige dieren. Ze ruimen plantenresten en andere rommel in de tuin op en vormen voedsel voor vogels en egels. Dat neemt niet weg dat slakken ook een ware plaag kunnen vormen in je tuin. Het is niet leuk om ’s morgen de tuindeuren te openen en te ontdekken dat al je favoriete planten door slakken zijn aangevreten. 

Slakken bestrijden op een diervriendelijke manier

Gewone huisslakken en heesterslakken zijn de boosdoeners niet. Alleen de grote, grijsbruine segrijnslak en de naaktslak maken er een hobby van om je planten aan te vreten. Er zijn meerdere manieren om slakken te bestrijden, waarbij slakkenkorrels het meest chemische bestrijdingsmiddel is. Gelukkig is er een alternatief dat dier- en milieuvriendelijker is: gemalen eierschalen.

Begin al in het voorjaar

Het beste moment om te beginnen met slakken bestrijden is al in maart. Zodra het buiten 5º Celsius of warmer wordt komen ze tevoorschijn. In maart zijn er nog maar weinig slakken. Maar deze slakken beginnen al snel met paren en leggen 300 tot 500 eitjes. Elke slak die je in het vroege voorjaar bestrijdt, scheelt dus straks een hoop slakken. Ook de herfst is een goed moment om slakken tegen te gaan. In de zomer heb je over het algemeen minder last van slakken, zeker als het ook nog eens aan de droge kant is. Verder doen slakken het erg goed als er veel verstopplekken zijn: lage haagjes, stapels takken of stenen, dicht struikgewas of een composthoop. De meeste slakken zijn vooral ’s nachts actief. 

Slakken bestrijden met eierschalen

Slakken – en ook rupsen  – hebben weke lijfjes. Een scherpe ondergrond vinden ze daarom niet prettig om overheen te kruipen. Je kunt je tuin dus onaangenaam maken voor slakken door fijngemalen eierschalen rondom je kostbare planten te strooien. Zeker als je dit regelmatig doet, zullen de slakken je planten sneller met rust laten. Dus gooi de schaal vooral niet weg nadat je een eitje hebt gebakken. En het mooie is: de kalk uit de eierschalen geeft ook nog eens extra voeding aan je planten. 

Andere manieren van slakken bestrijden

Niet alleen fijngemalen eierschalen werken goed als je ze rondom je planten strooit. Ook het strooien van koffieprut, cacaodoppen of stro remt de slakken af. Daarnaast zijn er bepaalde planten waar slakken een hekel aan hebben. In onderstaande video van Milieu Centraal worden meer tips gegeven om die lastige slakken uit je tuin te weren.

Foto via Pixabay, bron: Milieu Centraal

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren