Wij houden niet alleen van eten, maar ook van koken. En daarbij laten we ons graag inspireren door mensen als Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi en Jord Althuizen. Dit zijn de vijf populairste kookboeken van dit moment volgens Bol. Met 2 bonustips van Eieiei.
1. SIMPEL van Yotam Ottolenghi
“Wat een geweldig boek. De recepten zijn eenvoudig te maken, minder tijdrovend dan de recepten uit de andere boeken en zo ontzettend smaakvol!”
Yotam Ottolenghi is volgens velen de man die zelfs broccoli sexy wist te maken. Zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum.
2. Het Pioppi-dieet door Aseem Malhotra
“Aseem Malhotra’s boek is zeer toegankelijk en zijn boodschap is van het grootste belang.” – Prof. dr. Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie, Leiden UMC
Gezond eten, voldoende bewegen, genoeg slapen en veel sociale momenten. Hieruit bestaat het Pioppi-dieet. Het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi is de inspiratiebron voor het dieet, omdat dit de gezondste plek op aarde zou zijn. In het piepkleine Italiaanse dorp Pioppi leven de mensen eenvoudig, maar ook lang en gezond. Er is geen sportschool, geen supermarkt. Het eten is er verrukkelijk en ze genieten elke avond van een glas wijn.
Hierop is de Pioppi-levensstijl gebaseerd. Je hoeft geen “nee’ te zeggen tegen lekker eten en je hoeft er ook geen uren voor te sporten. In drie weken zal het Pioppi-dieet je helpen om simpele, haalbare en blijvende veranderingen door te voeren in je eet-, slaap- en beweegpatroon. En eieren passen prima in dit dieet!
3. Jamie kookt Italië door Jamie Oliver
“Het is een hommage aan de Italiaanse keuken.” – Jamie Oliver
Jamie Oliver keert met Jamie kookt Italië terug naar zijn culinaire roots. Want er is nog zo veel te ontdekken. Jamie kookt Italië bevat meer dan 140 van de allerbeste Italiaanse recepten, die allemaal aan de Jamie-standaard voldoen. Overheerlijk, no-nonsense, van gezond tot comfort food en vriendelijk voor je portemonnee en je schaarse kooktijd. Lees ook het interview dat Jamie Oliver gaf over dit prachtige boek!
Extra leuk: als je het boek nu bestelt, ontvang je tijdelijk een kortingsvoucher van €10,- voor een van zijn Italiaanse restaurants in Nederland.
4. Smokey Goodness Winter BBQ door Jord Althuizen
“Top boek. Veel recepten. Goede aanrader voor de fanatieke bbq-er.”
Met Smokey Goodness Winter BBQ kom je ook de winter meer dan warmpjes door. Met echt winterse recepten als home smoked salmon, wild boar on the grill en wintersportfavourites (yes, raclette!) blijft het vuur ook bij min tien lekker branden. Tot aan een volledig Smokey Goodness-style kerstmenu toe: van aperitief tot dessert alles van de barbecue.
5. Hamburgers uit het atelier van Big Fernand door Steve Burggraf
“Een aanwinst voor iedere keuken”
De perfecte hamburgers maken doe je met behulp van dit kookboek. Het lijkt zo simpel, een smaakvolle hamburger bereiden. Maar toch komt er heel wat bij kijken wil je de perfecte hamburger kunnen serveren. Hoe kies je het beste vlees en hoe kruid je dat, hoe bak je een lekker broodje, welke kaassoort en welke verse kruiden neem je en hoe maak je een goede saus? Op al deze vragen krijg je antwoord in het kookboek ‘hamburgers’.
Een klassieker als de cheeseburger, maar ook verrassende burgers met courgette en geitenkaas, tonijntartaar of lam en chorizo. Het Franse hamburgerrestaurant Big Fernand, waar de recepten vandaan komen, geeft aan de af en toe toch wat saaie standaardburger een verrassende, culinaire draai.
Omdat we natuurlijk dol op eieren zijn nog twee bonustips: boeken met eieren in de hoofdrol!
Ei op het menu door Luc Hoornaert
Universeel en veelzijdig, lekker en voedzaam: eieren zijn onmisbaar in heel wat uiteenlopende bereidingen en je vindt ze terug in alle culturen. Auteur Luc Hoornaert trok op onderzoek uit en verzamelde zestig onweerstaanbare eiergerechten uit alle hoeken van de wereld, van China, Korea en Japan over Turkije en Iran tot in het Verenigd Koninkrijk. Voor de klassiekers klopte hij bij enkele bekende Belgische en Nederlandse topchefs aan, en ook cocktails kregen een welverdiende plaats in Ei.
Ei door Lucy O’Reilly
Dit boek geeft eieren het respect dat ze verdienen. Enkele voorbeelden zijn ontbijtkedgeree, groene shakshuka voor de lunch en krabsoufflé als avondmaal, gevolgd door îles flottantes. Elk recept is snel te bereiden, gaat vergezeld van een foto en is duidelijk beschreven. Eenvoudig of chic: elke maaltijd begint en eindigt met een ei.
Ontdek ook welke handige keukengadgets je niet mag missen!
Hoofdbeeld via Shutterstock.