Passen eieren in het Pioppi-dieet?

Passen eieren in het Pioppi-dieet?

Gezond eten, voldoende bewegen, lekker slapen en zorgen dat je genoeg sociale momenten hebt: dat is het populaire Pioppi-dieet in een notendop. Het draait uiteindelijk om het aanpassen van je levensstijl, maar je begint met drie weken ‘streng’. Passen eieren in het Pioppi-dieet?

Het Pioppi-dieet dankt zijn naam aan het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi. Een gehucht met tweehonderd inwoners dat ook wel de gezondste plek op aarde wordt genoemd, omdat de inwoners van Pioppi gemiddeld langer leven dan op andere plekken op de wereld. Er zijn veel 100-plussers en ziektes als diabetes en Alzheimer zijn er zeldzaam. De mensen in Pioppi zijn niet alleen gezond vanwege de goede voeding, maar ook omdat ze weinig stress hebben, veel buiten zijn en in een hechte sociale omgeving leven. Pioppi ligt tegen een heuvel en die lopen de inwoners geregeld op en af.

Metaboolsyndroom weg in 21 dagen met het Pioppi-dieet

Pioppi kreeg wereldwijd bekendheid in 2017, toen de Britse cardioloog Aseem Malhotra een dieet ontwikkelde op basis van de eetgewoontes en levensstijl van de inwoners van Pioppi en daar vervolgens een boek over schreef. Volgens Malhotra kun je met het Pioppi-dieet in slechts drie weken het metaboolsyndroom (ook wel stofwisselingssyndroom genoemd) terugdraaien. Het metaboolsyndroom kenmerkt zich door een hoge bloeddruk, hoge suikerspiegel, een middelomtrek groter dan 80 centimeter en een verhoogd cholesterol. Het metaboolsyndroom is vaak een voorloper van diabetes en hart- en vaatziekten. 

Dokters van Morgen

In Nederland leerden veel mensen Pioppi  in oktober 2018 kennen door het televisieprogramma ‘Dokters van Morgen’. Antoinette Hertsenberg deed in dit programma met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet. Eén kandidaat had obesitas, een ander diabetes type 2 en de derde hartproblemen. “De veranderingen zijn spectaculair. Niet alleen vallen ze af, ook de bloedwaarden verbeteren enorm. Een van onze proefpersonen zat al jaren op een dieet van 1300 kilocalorieën, niets hielp. Nu is ze in drie weken acht kilo afgevallen,” vertelde Hertsenberg daarover in Televizier. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Mediterrane leefstijl

Malhotra zegt dat het in Pioppi allemaal draait om een Mediterrane leefstijl: gezond eten, genoeg bewegen, een goede nachtrust en voldoende sociale contacten. In de eerste 21 dagen worden koolhydraten ontraden. Ook is de cardioloog een fervent tegenstander van suiker. Hij zegt dat er overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat suiker niet goed is voor de gezondheid. En dat geen enkel wetenschappelijk onderzoek aantoont dat suiker goed is voor de gezondheid. 

Hoe ziet het Pioppi-dieet er uit?

De basis van het Pioppi-dieet bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, fruit, noten en olijfolie. Aangevuld met eieren, vette vis en vlees. En ook dagelijks volle zuivelproducten, kokosolie en donkere chocolade. Daarnaast is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten te bewegen, minimaal 7 uur per nacht te slapen, elke dag, liefst meerdere keren, een paar minuten heel bewust diep in- en uit te ademen en genoeg tijd aan familie en vrienden te besteden. Het Pioppi-dieet adviseert verder om wekelijks 24 uur te vasten, te beginnen na het avondeten tot het avondeten de volgende dag.

Wat mag je niet in het Pioppi-dieet?

Zoals gezegd draait het in het Pioppi-dieet om natuurlijke producten, goede vetten en minder koolhydraten. Koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam meer van het hormoon insuline aanmaakt. Als mensen erg veel koolhydraten eten, worden ze steeds minder gevoelig voor insuline en dat leidt uiteindelijk tot insulineresistentie, de voorbode van diabetes en hart- en vaatziekten. In het Pioppi-dieet wordt daarom aangeraden om bepaalde producten tijdens die eerste drie weken te laten staan, waaronder pasta. Na deze 21 dagen kun je natuurlijk best af en toe pasta eten, dat doen de inwoners van Pioppi zelf ook. Maar: in Italië is pasta vaak een voor- of bijgerecht, met daarbij als hoofdonderdeel vooral groenten. Let dus op de hoeveelheden, kies voor de volkorenvariant en wissel eens af met spaghetti van bijvoorbeeld courgetteslierten. 

Deze producten kun je volgens dit dieet beter laten staan:

 • Alle producten met toegevoegde suikers
 • Gedroogde vruchten en dadels
 • Brood, pasta, rijst, ontbijtkoek, couscous, risotto, crackers etcetera
 • Bewerkte yoghurt- en kwarkproducten
 • Sauzen uit potjes en pakjes
 • Cruesli
 • Mueslirepen
 • Zonnebloemolie
 • Frisdrank
 • Vruchtensappen
 • Honing
 • Alcohol (behalve rode wijn)
 • Light-producten
 • Exotisch fruit zoals ananas, bananen, mango, meloen, kiwi en sinaasappel. Hier zit teveel suiker in.

Wat mag je wél in het Pioppi-dieet?

Pioppi-proof eten is eten zonder pakjes en zakjes. Puur eten, dus koop van onderstaande producten vooral de variant zonder toevoegingen. Eieren zijn koolhydraatarm en passen gekookt, gebakken of gepocheerd perfect in het koolhydraatarme Pioppi eetpatroon. Eieren bevatten weinig koolhydraten, veel eiwitten en gezonde vetten, met name in de dooier. Ze zijn rijk aan vitamine A, B2, B9 (beter bekend als foliumzuur), B12, en vitamine E en bevatten mineralen zoals seleen, ijzer, fosfor, jodium en zink. 

Wél op je boodschappenlijstje:

 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Roomboter
 • Volle yoghurt, volle kwark
 • Volle melkproducten
 • Volle roomproducten
 • Crème fraîche
 • Alle kazen
 • Alle onbewerkte vleesproducten
 • Alle onbewerkte visproducten inclusief tonijn in olijfolie of water, ansjovis in olijfolie of water, makreel in olijfolie of water, etcetera
 • Alle onbewerkte groenten, behalve aardappelen en aardappelproducten
 • Noten (rauw en ongezouten)
 • Eieren
 • Kruiden
 • Fruit (bijvoorbeeld: bessen, frambozen, aardbeien of een appel)
 • Pure chocolade met minimaal 85 procent cacao (met mate)
 • Rode wijn (met mate, één glas per dag)
 • Koffie
 • Thee
 • Water

Wat vindt het Voedingscentrum van het Pioppi-dieet?

Het Voedingscentrum is kritisch over het Pioppi-dieet. Het stelt op zijn site dat het Pioppi-dieet overeenkomsten heeft met de aanbevolen Schijf van Vijf, zoals het advies te kiezen voor olijfolie, groente, fruit en ongezouten noten. Maar het Pioppi-dieet is er ook mee in strijd. Het Pioppi-advies  is om brood, pasta, rijst en aardappelen te mijden. “Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron”, schrijft het Voedingscentrum daarover. Daarnaast stelt het Pioppi-dieet geen grenzen aan het eten van vlees, adviseert het minimaal tien eieren per week en dagelijks een glas rode wijn: allemaal zaken waar het Voedingscentrum moeite mee heeft. 

Artsen over de kritiek op het Pioppi-dieet

Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl zei het volgende over de kritiek van het Voedingscentrum: “Hun adviezen zijn voor gezonde mensen. Voor mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten gelden andere richtlijnen. Bij diabetes type 2 is koolhydraatbeperking al onderdeel van de behandeling. De kritiek van het Voedingscentrum focust op onderdelen. Als je dit dieet ontraadt vanwege de eieren of de kokosolie, vraag ik me af of je de andere voorschriften wel goed hebt gelezen. Het goede van dit dieet is juist dat er geen dwingende voedselvoorschriften zijn, maar dat je een handreiking krijgt  om je leefwijze  te veranderen met een mediterraan eetpatroon als basis. Ik zeg altijd: Als je alles wat het Pioppi-dieet inhoudt in matige hoeveelheden eet, dan doe je het heel goed.”

Huisarts Tamara de Weijer, die meewerkte aan Dokters van Morgen, is het eens met Hanno Pijl: “Het Pioppi-dieet is rijk aan groenten, fruit, noten, olijfolie, volle granen en vette vis. Het bevat een beperkte hoeveelheid rood vlees en zo min mogelijk bewerkte producten. Hiermee lijkt het Pioppi-dieet sterk op de mediterrane voeding waar ik een groot voorstander van ben. In mijn praktijk adviseer ik patiënten in de eerste plaats groente te eten, aangevuld met olijfolie, noten, volkoren granen, fruit en een beperkte hoeveelheid vis, vlees, eieren en zuivel waaronder kaas. Het Pioppi-dieet bevat relatief veel dierlijke producten zoals kaas en andere zuivel, vlees, vis en eieren. Om gezondheids- en milieuredenen vind ik dit een minder goed idee. Voor Dokters van Morgen is het Pioppi-dieet daarom gaandeweg wat aangepast, ook omdat de voorgeschreven hoeveelheid eieren en vis per week niet bij alle kandidaten goed beviel.”

Verandering van leefstijl

Al met al kun je met 21 dagen Pioppi-dieet een goed resultaat behalen. Maar uiteindelijk draait het ook bij dit dieet om een verandering van leefstijl. Gelukkig heb je ruim drie weken om aan het koken zonder pakjes en zakjes te wennen. Nu die gezonde leefstijl nog zien vol te houden…

Drie Pioppi-proof recepten

Speltsandwich roerei met gerookte zalm

Frittata met groenten uit de oven

Snel­le sa­la­de ni­çoi­se 

Foto via Shutterstock, bron: Zorg.nu, NRC, Voedingscentrum, Dokters van Morgen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]