Waarom ontploft een ei in de magnetron?

Waarom ontploft een ei in de magnetron?

Het is zo verleidelijk: denken dat je even snel een ei kunt koken in de magnetron. Maar als je ‘m er gewoon met schil en al in legt, ontploft je ei. Waarom is dat? En kun je voorkomen dat je ei explodeert in de magnetron?

Een magnetron heet in het Engels ‘microwave oven’ en die microgolven, daar draait het om. De microgolfstraling van de magnetron zorgt ervoor dat watermoleculen, maar ook de moleculen in bijvoorbeeld vet of suiker, gaan trillen. Een pan of een oven verwarmt alleen de buitenste laag, waarna het tijd kost om de hitte door te laten dringen tot wat je wilt verwarmen, of dat nu soep, melk of een kliekje van gisteravond is. De microgolfstraling dringt sneller in het binnenste van wat je wilt opwarmen door. Ook het binnenste van een ei wanner je dat in de magnetron wilt koken.

Ei in de magnetron: van water tot stoom

Het water in het ei is dus vatbaarder voor de microgolfstraling dan de eischaal er omheen. De watermoleculen gaan sneller trillen, worden warmer en veranderen in stoom. Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei.

Toch een ei koken in de magnetron

Er zijn manieren om je ei wel in een magnetron te koken. Zo kun je het eiwit en eigeel in een glas doen en het ongeveer 1,5 minuut op de laagste stand laten garen. Makkelijker: een ei-koker die speciaal ontwikkeld is voor in de magnetron.. Zo ben je gegarandeerd van een lekker eitje zonder de troep van een ontploffend ei, zoals je die in onderstaande video ziet. En dat scheelt een hoop schoonmaakwerk terwijl je wél van je eitje kunt genieten.

 

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren