Australisch onderzoek: ’tot 12 eieren per week kan prima, óók bij diabetes’

Australisch onderzoek: ’tot 12 eieren per week kan prima, óók bij diabetes’

Je kunt tot wel 12 eieren per week eten, zonder dat dat extra gezondheidsrisico met zich meebrengt, óók als je diabetes type 2 of prediabetes hebt. Dat stellen Australische onderzoekers na een wetenschappelijke studie van ruim een jaar. Voorwaarde is wel dat dit ingepast wordt in een gezond voedingspatroon. 

Mensen met diabetes type 2 of prediabetes – een voorfase daarvan – moeten hun cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk in de gaten houden, omdat dit risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen zijn. De studie, die is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition, toont aan dat het eten van één tot maar liefst twaalf eieren per week, geen enkele invloed heeft op de bloeddruk, het bloedsuikergehalte of het cholesterol bij diabetici met type 2 of mensen met prediabetes.

Australisch onderzoek naar eiconsumptie

Het onderzoek werd gedaan onder leiding van Nick Fuller van het Boden Institute of Obesity, Nutrition, Exercise and Eating Disorders van de Universiteit van Sydney. Zijn team verdeelde proefpersonen met diabetes type 2 of een voorstadium daarvan in twee groepen. De ene groep at wekelijks minder dan twee eieren. De andere groep at iedere week een dozijn eieren (12 stuks). Gedurende de eerste drie maanden moesten beide groepen proberen hierbij op gewicht te blijven. In de daaropvolgende drie maanden moesten de proefpersonen proberen af te vallen. In de laatste zes maanden mochten ze zelf weten of ze op gewicht wilden blijven of niet. De eierconsumptie bleef gedurende dat jaar voor alle proefpersonen hetzelfde als in het begin van de studie. 

Geen risico’s voor de gezondheid

Gedurende de onderzoeksperiode ontstond bij geen enkel proefpersoon een verhoogd cholesterolgehalte, verhoogde bloeddruk of risicovolle veranderingen in de bloedsuikerspiegel. Ook het gewichtsverlies van beide groepen eieters bleek gelijk. “Hoewel er wereldwijd verschillende adviezen de ronde doen over het maximale eieren dat iemand met diabetes type 2 of prediabetes mag eten, blijkt uit ons Australische onderzoek dat het niet uitmaakt hoeveel eieren iemand eet, mits die eieren worden ingepast in een gezond en gevarieerd voedingspatroon”, legt Fuller uit.

De invloed van eieren op het cholesterol

Al sinds de jaren ’70 wordt er een link gelegd tussen het eten van eieren en het risico op diabetes. Dit komt ondermeer omdat er toen nog anders werd gedacht over de effecten van cholesterol op het risico op hart- en vaatziekten. Sinds 2009 weten we dat het vooral belangrijk is dat je niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag binnen krijgt. Het eten van 2-3 eieren per week past volgens het Voedingscentrum sowieso in een gevarieerde voeding en helpt je zelfs afvallen. 

Fuller: “Hoewel eieren wel degelijk cholesterol bevatten – en mensen met type 2 diabetes over het algemeen een hoger gehalte van het ‘slechte’ LDL-cholesterol hebben – bevestigt ons onderzoek de resultaten van eerdere studies dat de consumptie van eieren weinig tot geen invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.”

Eieren zijn een bron van goede voedingsstoffen

“Eieren zijn een bron van proteïnen en andere voedingsstoffen die je gezondheid ondersteunen. Denk aan de goede invloed op je gewicht omdat je minder behoefte hebt aan verzadigde vetten en koolhydraten, de positieve effecten op je hartgezondheid en je bloedvaten” , aldus Fuller. “Ze hebben goede invloed op je zicht en ondersteunen een gezonde zwangerschap.”

Eieren passen in een gezond dieet

Dit gaat dus wel alleen op wanneer je gezond en gevarieerd eet. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Eet dan dus minder vet vlees, kaas en leverproducten en beperk de zoete snacks. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte, een hart- of vaataandoening of diabetes wordt wel geadviseerd om in ieder geval het aantal eidooiers beperkt te houden tot drie per week en niet direct hun hele voedingspatroon om te gooien tot er meer wetenschappelijk bewijs beschikbaar is. 

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders was op 9 mei 2018 te horen bij de Coen & Sander Show op Radio 538 over dit onderzoek. Hier kun je dat fragment terugluisteren.

Nieuwsbericht van 09-05-2018. Beeld via Pixabay, bron: Universiteit van Sydney.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren