Soms heb je geen zin in ingewikkelde baksels, maar wil je gewoon een stuk cake. Chocoladecake bijvoorbeeld. Met dit basisrecept voor chocoladecake kunnen zelfs de slechtste thuisbakkers uit de voeten. It’s a piece of cake!
Basisrecept voor chocoladecake

Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 200 gram pure chocolade, fijngehakt
- 200 gram ongezouten boter
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram vanillesuiker
- 15 gram ongezouten boter
- Bakblik (ca. 30 centimeter)
Bereiding
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Stap 2 Smelt de helft van de chocolade au bain-marie.
- Stap 3 Doe de boter met de basterdsuiker en het zout in een kom en mix dit zo’n 15 minuten met een mixer tot een luchtige crème.
- Stap 4 Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
- Stap 5 Zeef het bakmeel boven het botermengsel en meng dit met een spatel voorzichtig door elkaar.
- Stap 6 Spatel de vanillesuiker en de gesmolten chocolade erdoor.
- Stap 7 Mend de ongesmolten stukjes chocolade voorzichtig door het beslag.
- Stap 8 Bekleed een cakevorm met het bakpapier en vet de randen in met de rest van de boter.
- Stap 9 Schenk het beslag in de vorm en bak de chocoladecake in ongeveer 50 minuten in het midden van de oven gaar. Haal de chocoladecake uit de oven en laat ‘m in de vorm minimaal 1 uur afkoelen op een rooster.
Tip: geen chocolade in huis? Meng dan 4 eetlepels cacaopoeder door het beslag.
Lekker? Probeer dan ook deze chocolade brownies met pindakaasvulling eens!
Foto via Shutterstock.