Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Oliebollen bakken in de airfryer, kan dat? Jawel hoor. Het is niet alleen heel makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen in olie bakken, want je hebt maar één eetlepel olie nodig.

Omdat deze oliebollen – ook wel airbollen genoemd – zijn gebakken in veel minder vet dan de traditionele oliebollen smaken ze iets anders. Ze hebben niet de vettige bite die normale oliebollen hebben en ze zijn wat minder luchtig.  Lekker zijn ze wel en ook een stuk beter voor de lijn. Dat wordt niet alleen een fijne oudejaarsavond, maar ook een lach op de weegschaal de dag erna.

Oliebollen uit de airfryer

29 december 2018
: 30
: 1 hr 20 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 400 milliliter halfvolle melk
  • 
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 
500 gram bloem, gezeefd
  • 
250 gram rozijnen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Poedersuiker
  • Een beetje extra bloem
  • Oliespray
  • IJsboltang
Bereiding
  • Stap 1 Was de rozijnen en laat ze weken in lauwwarm water tot je ze nodig hebt.
  • Stap 2 Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk 100 milliliter melk bij de gist en de suiker in een schaaltje. Laat dit mengsel 5 minuten staan, tot het begint te schuimen.
  • Stap 3 Doe de bloem in een andere kom en maak een kuiltje. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, de afgegoten rozijnen, het ei en 1 mespunt zout erin.
  • Stap 4 Klop alles met een garde tot een glad beslag.
  • Stap 5 Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Een goede rijzing geeft een luchtige, lichte oliebol.
  • Stap 6 Strooi wat bloem en poedersuiker op een bord.
  • Stap 7 Schep met de ijsboltang een bol deeg uit de kom en rol deze in het poedersuiker-bloem mengsel.
  • Stap 8 Verwarm de Airfryer voor en bak de bollen per 4 stuks op 200 graden. Spray er vóór het bakken wat oliespray over om ze wat kleur te geven. Na 4 tot 5 minuten kun je ze draaien en de andere kant ook even besprayen met olie.
  • Stap 9 Bestrooi de oliebollen voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.

Geen airfryer? Hier vind je een basisrecept voor oliebollen. Er is ook een gluten- en lactosevrije variant.

Foto via Shutterstock.

 


Related Posts

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Oliebollen horen bij oudejaarsavond, maar mensen met coeliakie worden ziek van de traditionele variant. Daarom een recept voor glutenvrije (en lactosevrije) oliebollen. Zo heeft iedereen een leuke avond!

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Eind december staat half Nederland traditiegetrouw in de keuken om kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes te bakken. Wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? En hoe maak je de lekkerste?



4 thoughts on “Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer”

  • Ik heb een airfryer met alleen een frituurnetje maar je moet zeker een bak gebruiken?
    Ben erg benieuwd hoe het wordt!

  • Ha Anja,

    In het frituurmandje gaat het ook prima:

    Leg de bol in het frituurmandje van de airfryer.
    Bak de oliebollen in 10 minuten op 200°C gaar.
    Draai de oliebollen na 5 minuten even om, maak ze eventueel eerst voorzichtig los van het mandje.

  • Ze smaken verrukkelijk, blijven alleen kleven aan het mandje, ondanks het inspreken. Omdraaien is niet te doen. Tip , ijslepel iedere keer in zonnebloemolie voor het opscheppen van het beslag. Maar dan nog kleven ze aan de pan hoor. Het is wel een geduldwerkje,

  • Zijn niet vies, maar in plaats van naar oliebollen smaken ze door de airfryer naar krentenbollen. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *