Basisrecept voor oliebollen

Basisrecept voor oliebollen

Oliebollen mogen natuurlijk niet ontbreken op oudejaarsavond. Maar hoe bak je nu die perfecte bol? Door het beslag zelf te maken in plaats van een kant-en-klare mix te gebruiken. Veel lekkerder!

Basisrecept voor oliebollen

28 december 2018
: 20
: 1 hr 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 milliliter halfvolle melk

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 
1 eetlepel suiker

  • 300 gram bloem, gezeefd

  • 2 liter zonnebloemolie om in te bakken
  • 125 gram krenten en rozijnen (optioneel)
  • Poedersuiker
  • IJsboltang
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk 100 milliliter melk bij de gist en de suiker in een schaaltje. Laat dit mengsel 5 minuten staan, tot het begint te schuimen.
  • Stap 2 Doe de bloem in een andere kom en maak een kuiltje. Schenk het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en 1 mespunt zout erin.
  • Stap 3 Klop alles met een garde tot een glad beslag.
  • Stap 4 Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Een goede rijzing geeft een luchtige, lichte oliebol.
  • Stap 5 Verhit de olie in de pan tot 180 graden.
  • Stap 6 Maak met een natte ijsboltang bollen beslag en laat deze voorzichtig in de olie glijden.
  • Stap 7 Keer ze na een paar minuten, vaak draaien ze zichzelf al om.
  • Stap 8 De oliebollen zijn klaar als ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 6 – 7 minuten. De regel is per 10 gram 1 minuut bakken.
  • Stap 9 Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze.

Tip: deel het beslag voor het rijzen in tweeën en meng door één batch 125 gram krenten en rozijnen. Wel eerst goed wassen en weken en voor gebruik op kamertemperatuur laten komen, anders krijg je lelijke gaten in je oliebollen. Gebruik maximaal 20 procent krenten. Krenten zijn kleiner dan rozijnen en zijn sneller geneigd aan de buitenkant van je oliebollen te gaan zitten. En krenten die aan de buitenkant zitten worden bitter van smaak. 

 

Liever glutenvrije en lactosevrije oliebollen? Dat recept vind je hier. Daarnaast zijn er natuurlijk oliebollen uit de airfryer. Wil je niet alleen oliebollen en appelflappen serveren op oudejaarsavond? Gevulde eieren doen het altijd goed bij de borrel. De klassieke variant, of een van deze zeven varianten.

 

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Groninger eierballen met kippendij-ragout

Groninger eierballen met kippendij-ragout

Eierballen, wie kent ze niet? Nou buiten Groningen kennen veel mensen deze lekkernij niet, zo blijkt. Zonde, want dit ei in een krokant jasje is niet voor niets officieel cultureel erfgoed. 

Sojasaus-eieren: lekker als topping of snack

Sojasaus-eieren: lekker als topping of snack

Deze sojasaus-eieren zijn supersimpel te maken en makkelijk om in huis te hebben. Als topping voor je noedels of buddha bowl bijvoorbeeld, maar ook gewoon als lekkere snack.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *