Zin in iets lekkers? Iets zomers? Dan is deze citroen mugcake ideaal. Je zet er in slechts 4 minuten je tanden in – en dan nemen we het ruim!
Mugcakes waren een tijdje geleden een aardige hype. Dat is inmiddels een beetje weggesleten, maar eigenlijk is dat jammer. Neem nu deze citroen mugcake: je maakt hem in nog geen 5 minuten, de zes ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in huis en je proeft de zomer in iedere hap. Let’s make mugcake trending again!
Blijf bij de magnetron
Mugcakes mogen best nog een klein beetje smeuïg zijn van binnen, liever dat dan dat ze te droog zijn. Laat deze mugcake dus liever niet te lang in de magnetron staan. Sowieso is het verstandig om bij de magnetron te blijven staan terwijl je ‘m maakt (zo lang duurt het immers ook weer niet). Dan kun je namelijk op tijd ingrijpen als je mugcake dreigt te overstromen. Zet in dat geval de magnetron even op stop tot de mugcake inzakt en ga daarna weer verder.
Geen zelfrijzend bakmeel in huis?
Het zelfrijzende bakmeel kun je ook vervangen door 2 eetlepels bloem en een snufje bakpoeder.
Koolhydraatarme citroen mugcake
Volg je een koolhydraatarm dieet of probeer je gewoon je koolhydraten te beperken door KHA te eten? Vervang dan het zelfrijzende bakmeel door amandelmeel. De suiker kun je natuurlijk ook weglaten of vervangen door zoetstof.
Geen magnetron?
Heb je geen magnetron? Je maakt deze citroen mugcake ook heel gemakkelijk in de oven of airfryer. Het duurt dan uiteraard wel iets langer voor je je tanden in dit cakeje kan zetten. Verwarm de heteluchtoven of airfryer voor op 175 °C. In de oven heeft deze citroen mugcake zo’n 10-15 minuten nodig om te garen. In de Airfryer is de baktijd slechts 6 minuten.
Lekker? Probeer dan ook eens deze Nutella brownie in een mok. Je maakt ‘m met slechts drie ingrediënten!

Citroen mugcake
Equipment
- Magnetronbestendige mok
Ingrediënten
- 1 ei (L)
- 2 el zelfrijzend bakmeel
- 1 el melk
- 1 el zonnebloemolie
- ½ citroen
- ½ el suiker
Instructies
- Boen de citroen goed schoon en rasp de zest eraf met een zester. Knijp de halve citroen vervolgens uit boven een mok en vis de pitjes eruit.
- Neem een grote, magnetronbestendige mok en klop hierin het ei los.
- Voeg langzaam het zelfrijzend bakpoeder en de citroenzest toe. Blijf roeren. Schenk de zonnebloemolie, de melk en de suiker erbij. Roer nog meer.
- Voeg naar smaak een flinke scheut citroensap toe.
- Verwarm de mugcake 1,2 tot 2 minuten in de magnetron op 750 watt.
Foto via Shutterstock.