Deze heerlijke bruschetta met pancetta en ei is een prima lunch voor je thuiswerkdag of in ieder geval een dag dat je thuis bent, al dan niet aan het werk.
Thuiswerken kent vele voordelen. En een van de grootste voordelen is wat ons betreft wel dat je de beschikking hebt over een keuken. Dat komt namelijk goed uit als je eierfan bent en ook nog eens houdt van een beetje afwisseling in je lunch. Voor deze bruschetta met pancetta en ei heb je namelijk een oven én een kookplaat nodig.
In 10 minuten op je bord
Dat maakt het niet meteen een heel ingewikkeld gerecht en gelukkig hoef je er ook niet al te lang voor in de keuken te staan. Deze bruschetta ligt namelijk in een kleine 10 minuten op je bord. 10 welbestede minuten kunnen we wel zeggen, want wij zijn echt wel fan van dit lekkere broodje.
Het verschil tussen bruschetta en crostini
Allereerst: wat is nu eigenlijk het verschil tussen bruschetta en crostini? Nou, niet zo bar veel eigenlijk. De termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. De oorsprong van beide broodjes ligt in Italië. Crostini betekent vrij vertaald ‘dun toastje‘, terwijl bruschetta van het Latijnse werkwoord ‘bruscare‘ komt, dat ‘op kolen roosteren‘ betekent. In Toscane heet bruschetta trouwens weer fettunta: ‘geolied sneetje‘. En dat is feitelijk precies wat het is.
Bruschetta met pancetta en ei: éérst roosteren
Voor crostini gebruik je over het algemeen kleiner brood, zoals dunne sneetjes stokbrood. Voor bruschetta gebruik je officieel grotere sneden brood. Het belangrijkste verschil zit ‘m echter in de bereiding: crostini’s rooster je aan beide zijden en besmeer je daarna met olie en kruiden. Bruschetta smeer je éérst in met lekkere dingen en gaat daarna de oven in.
Enfin, bruschetta dus. Wij maken hem met een beetje olijfolie (neem extra vierge, van goede kwaliteit), knoflook, Italiaanse kruiden en natuurlijk een beetje grof zeezout en beleggen hem daarna met pancetta en ei.
Waarom pancetta?
O ja, de pancetta – of officieel pancetta arrotolata, want we gebruiken pancetta in rauwe plakjes – dat wordt dus gemaakt van het buikspek van een varken, dat veel meer smaak heeft dan het rugvet. Niet voor niets gebruik je het liefst pancetta voor een heerlijke pasta carbonara. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor bacon kiezen, dat is rugspek van het dier, het komt van de karbonadestrook. Ook lekker, door het randje vet. Maar wij gaan voor pancetta.
Bruschetta met pancetta en ei
Equipment
- Oven
- Steelpan
Ingrediënten
- 2 Eieren (L)
- 4 sneden volkorenbrood
- 100 g Pancetta
- 100 ml olijfolie (extra vierge)
- 1 teentje knoflook
- 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd of 3 el als je verse kruiden gebruikt)
- Snuf grof zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- Rucola (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Bekleed een rooster met bakpapier.
- Meng de olijfolie met de gedroogde of gehakte verse kruiden.
- Pel en pers de knoflookteen en voeg toe aan de olie.
- Meng dit goed en besmeer de sneetjes brood ermee. Draai er een keer over met de pepermolen en bestrooi met een snufje grof zeezout.
- Leg de sneetjes brood op het rooster, doe in de oven en bak ze 5-10 minuten.
- Kook ondertussen de eieren in circa 6 minuten zacht. Laat ze schrikken en pel ze.
- Haal de boterhammen uit de oven, beleg ze eventueel met een beetje rucola en daarna met de pancetta.
- Halveer de eieren en leg op iedere bruschetta een half ei. Serveer direct.
Tip: het is ook lekker om dit recept met stukjes stokbrood te maken en als borrelhapje te serveren.
Foto via Shutterstock.