Perencake met kardemom

Perencake met kardemom

Gaat de barbecue vanavond aan? Bak vandaag dan deze heerlijke perencake met kardemom. Dankzij de granaatappelpitjes is dit een heerlijk fris dessert.

Cake als dessert is misschien een onverwachte keus, en deze variant met peren doet het natuurlijk ook prima bij een kopje koffie of thee. Maar eerlijk is eerlijk: als je eventuele eters echt wil verrassen dan sluit je een zomerse barbecue spetterend af met deze lekkere perencake met kardemom uit het nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt. Hij ziet er prachtig uit, smaakt heerlijk en is een stuk makkelijker te maken dan je zou denken. De peren zitten er niet alleen in, de cake wordt ook gegarneerd met gekarameliseerde peer. Samen met de granaatappelpitjes maakt dat ‘m echt een plaatje. 

Trucje: is je peer rijp genoeg?

Voor deze cake gebruiken we drie handperen. Als er Nederlandse peren zijn – van september tot juni – neem je die natuurlijk. Kies niet te zachte peren, maar ze moeten wel rijp zijn. Er is een handig trucje om te zien of peren rijp zijn: druk het vruchtvlees naast het steeltje zacht in. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.

Overigens: rijpe peren kun je – om fruitvliegjes te voorkomen – prima in de koelkast bewaren, dan houd je ze zo 2 dagen langer goed. Laat ze voor gebruik wel op kamertemperatuur komen als je de perencake met kardemom gaat maken.

Kardemom: koningin van de specerijen

Wist je trouwens dat kardemom ook wel de de koningin van de specerijen wordt genoemd? Het heeft een kruidige smaak die fris en citrusachtig is, met een ondertoon van eucalyptus. En dat combineert prima met sinaasappel, appel en natuurlijk peer. Kneus de kardemom voordat je ze gebruikt, dan komt het aroma goed vrij. Schil je je peren van te voren? Net als appels kleuren peren na het schillen snel bruin. Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap.

Perencake met kardemom én vanille-ijs: lekkere combi!

Je gebruikt voor dit recept een springvorm met een diameter van 24 cm. Officieel is deze perencake met kardemom voor 12-14 personen, maar met minder krijg je hem ook wel op. Serveer ‘m eventueel met een bolletje vanille-ijs of vanille karamel pecan-ijs. Nog lekkerder!

Je kunt de cake 1 dag van tevoren maken. Bewaar hem dan afgedekt buiten de koelkast.

Perencake met kardemom

Perencake met kardemom

Een mooie, maar vooral lekkere perencake met kardemom en granaatappelpitjes voor een frisse bite. Lekker als dessert, maar ook gewoon bij de koffie.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Hollands

Equipment

  • Springvorm (Ø 24cm)
  • Elektrische handmixer of staande tafelmixer
  • Koekenpan
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 200 g margarine (+ extra om in te vetten)
  • 175 g kristalsuiker (+ 1 el extra voor de gebakken peer)
  • 150 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl kardemom (+ extra naar smaak)
  • 1 mespunt zout
  • 100 g Turkse yoghurt (+ extra om te garneren)
  • 3 peren (niet te zacht)
  • 25 g boter (om in te bakken)
  • Pitjes van ½ granaatappel (voor de garnering)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
  • Doe voor het cakebeslag de margarine en de kristalsuiker in een mengkom of in de kom van een staande tafelmixer en klop in circa 5 minuten tot een luchtige, bleke massa. 
  • Voeg daarna een voor een de eieren toe; voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. 
  • Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, de kardemom en het zout toe en meng goed.
  • Voeg als laatste de Turkse yoghurt toe en meng tot een glad beslag.
  • Schil 2 peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in lange parten.
  • Giet het beslag in de springvorm, leg de peren in een waaiervorm op het beslag en druk ze zachtjes aan.
  • Bak de cake in circa 40 minuten goudbruin en gaar of totdat een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uit komt.
  • Laat de cake uit de vorm afkoelen op een rooster.
  • Schil terwijl je cake in de oven staat de derde peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in lange parten.
  • Bak de peer in de boter in een koekenpan mooi goudbruin.
  • Voeg dan 1 eetlepel suiker toe en karamelliseer de perenreepjes rondom. Als je het lekker vindt, kun je wat extra kardemom toevoegen.
  • Laat de peer afkoelen op bakpapier.
  • Schep als de perencake is afgekoeld er wat yoghurt bovenop en leg daar de gekaramelliseerde peer op in een waaiervorm. 
  • Bestrooi met wat granaatappelpitjes voor de kleur en de bite.
Trefwoord cake, dessert, nagerecht
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!



Het recept voor deze perencake met kardemom komt uit het boek Heel Holland bakt appeltaart – de lekkerste bakrecepten voor appel… & peer. In dit nieuwste bakboek van Heel Holland Bakt – voor de beginnende en gevorderde bakker – vind je de allerlekkerste appeltaartrecepten op een rij, om zelf thuis te bakken. Van oma’s ouderwets lekkere appeltaart, appel-koskosrepen en peren-miso-karameltaartjes tot de allermooiste showstopper: appel-rabarber-meringuetaart. De mooiste grote en kleine baksels met appel en soms peer. 

Tip: probeer ook deze appel-rozijnen-limoentulband uit hetzelfde boek!

Recept & Foto: Heel Holland Bakt Appeltaart.


Related Posts

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Oliebollen bakken in de airfryer, kan dat? Jawel hoor. Het is niet alleen heel makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen in olie bakken, want je hebt maar één eetlepel olie nodig.

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Eind december staat half Nederland traditiegetrouw in de keuken om kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes te bakken. Wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? En hoe maak je de lekkerste?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept