‘Dagelijks een ei helpt tegen hart- en vaatziekten’

‘Dagelijks een ei helpt tegen hart- en vaatziekten’

Wanneer je iedere dag een ei eet, zou dit de kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen, zo blijkt uit grootschalig Chinees onderzoek onder 400.000 mensen. Het risico om aan een hartaanval of een beroerte te overlijden blijkt zelfs 18 procent lager te liggen dan dat van mensen die geen eieren eten.

In de Chinese studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heart, werd gekeken naar de gegevens van 400.000 Chinezen. Mensen die dagelijks een ei aten, hadden in vergelijking met mensen die geen eieren consumeerden 18 procent minder kans om te overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte, zoals een hartaanval en beroerte. De kans op een hart- of vaatziekte in het algemeen bleek 11 procent lager.

Risico op hart- en vaatziekten

Van de volwassenen wier gegevens zijn meegenomen in het onderzoek, at 13 procent dagelijks een ei. De gezondheid van deze groep werd vervolgens negen jaar lang in de gaten gehouden. Dat werd vergeleken met de gegevens van personen die geen eieren consumeerden. Daaruit bleek dat de laatste groep gemiddeld vaker een hart- of vaatziekte kreeg en hier mogelijk ook aan overleed.

De uitkomst van deze studie is verrassend, aangezien artsen eerder waarschuwden voor het veelvuldig consumeren van eieren. Volgens de Schijf van vijf zou men maximaal drie eieren per week mogen eten, omdat de eierdooier van negatieve invloed kan zijn op het cholesterolgehalte. Eigeel bevat zo’n 200 milligram cholesterol. Een andere studie toonde overigens onlangs aan dat het eten van tot 12 eieren per week geen enkel probleem is. 

Geen negatieve relatie tussen eieren en een verhoogd cholesterol

Canqing Yu, medeauteur van de studie, laat aan CNN weten dat onderzoeken die beweren dat eigeel de kans op hart- en vaatziekten vergroot, vaak klein van omvang zijn en dat daarom niet kan worden aangetoond dat er een negatieve relatie bestaat tussen eieren en een verhoogd cholesterolgehalte.

De onderzoekers benadrukken wel dat het een observerende studie betreft, waarbij niet alle overige risicofactoren op hart- en vaatziekten zijn meegenomen.

Dit is een nieuwsbericht van 22-05-2018. Foto via Unsplash, bron: CNN, Nu.nl.

BewarenBewaren