Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) hebben tijdens een inspectie geconstateerd dat een eiergroothandel in de provincie Gelderland kwarteleieren uit Franse legbatterijen heeft verkocht als Nederlandse scharrel kwarteleieren.
Op de verpakking van de kwarteleieren van Eicom wordt vermeld dat deze in Nederland zijn geproduceerd, maar de eieren blijken afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast meldt de verpakking dat het scharrel kwarteleieren betreft, maar de eieren blijken afkomstig van kwartels die in legbatterijen worden gehouden. Een aanvullende test toonde aan dat het waarschijnlijk is dat de eieren afkomstig zijn uit de Franse regio Bretagne. Onderzoek van Keuringsdienst van Waarde wees uit dat de Franse producent Cailles de Chanteloup meerdere keren legbatterij-kwarteleieren leverde aan Eicom.
Geen risico voor volksgezondheid
Bij de inspectie bleek dat het bedrijf sinds februari 2017 helemaal geen Nederlandse kwarteleieren meer had ingekocht en dat alle verkochte kwarteleieren dus Franse legbatterij-eieren waren. De toezichthouders doen nog onderzoek naar voorgaande jaren. Verkoop van Franse legbatterij-eieren als Nederlandse scharreleieren is verboden omdat consumenten hierdoor misleid worden. Er is geen risico voor de volksgezondheid bij de consumptie van de Franse kwarteleieren.
Legbatterijen toegestaan voor kwartels
In de Europese Unie worden ongeveer 140 miljoen kwartels gehouden voor hun eieren en vlees. In tegenstelling tot kippen, zijn legbatterijen voor kwartels nog steeds toegestaan. Een legbatterij is een stapeling kooien, elk van anderhalve vierkante meter, waar veertig tot zestig kwartels in worden gehouden. Naar schatting wordt 90 procent van de kwartels in Europa in legbatterijen gehouden.
Eiercode niet op kwarteleieren
In Nederland hebben supermarkten onderling afgesproken alleen maar scharrel kwarteleieren aan te bieden. Kwarteleitjes hebben echter in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden. Dat zorgt ervoor dat het kwartelei gevoelig is voor fraude.
Isotopentest
De herkomst van eieren kan aangetoond worden door middel van een isotopentest. Isotopen zijn chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater. Kwartels drinken water en als gevolg daarvan zijn deze chemische elementen terug te vinden in hun eieren. Elk regio of land heeft zijn eigen handtekening: isotopen in Nederland zijn anders dan die in Frankrijk.
De toezichthouders hebben de inspectie op donderdag 15 maart 2018 uitgevoerd naar aanleiding van berichten in de media over een uitzending van het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ waarin gemeld werd dat het bedrijf zou frauderen met kwarteleieren.
Nieuwsbericht van 15-03-2018, Bronnen: NVWA, Keuringsdienst van Waarde, Wakker Dier, foto via Pixabay.