Eieren koken in de waterkoker, kan dat? (en hoe hygiënisch is dat?)

Eieren koken in de waterkoker, kan dat? (en hoe hygiënisch is dat?)

De waterkoker is een van de handigste huishoudelijke apparaten die er zijn. Geen geklooi meer met een fluitketel, maar lekker snel een kopje hete thee of kop bouillon. Maar dit apparaat kan méér. Zo kun je de waterkoker gebruiken om eieren in te koken. Makkelijk op de camping! Maar is het ook hygiënisch?

De waterkoker gebruiken om eieren in te koken. Handig op een kleine studentenkamer of bijvoorbeeld op de camping. Hoe werkt het?

Zo kook je eieren in de waterkoker

Eieren koken in de waterkoker is supersimpel: leg wat eieren op de bodem van de waterkoker en vul deze vervolgens helemaal met water. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je de eieren nog even in het water nagaren. Het is niet nodig om het water nog een keer te koken. Wil je een zachtgekookt eitje? Dan wacht je ongeveer 3 minuten na het afslaan van de koker (bij medium eieren). Voor hardgekookte eieren moet je ongeveer 5 minuten geduld hebben.

Is eieren koken in de waterkoker ongezond?

In principe is het niet ongezond om eieren te koken in de waterkoker. Zorg wel dat je de eieren lang genoeg in het water laat nagaren, want anders zijn ze niet gestold. Een minpuntje is wel dat eieren aan de buitenkant vies kunnen zijn, door modder, kippenstront of bacteriën. Als die vervuiling in je waterkoker komt, kan dat je thee een rare nasmaak geven. Even van te voren afspoelen is dus geen overbodige luxe. De bacteriën gaan door het koken wel gewoon dood. Vergeet niet om een gaatje in het ei te prikken, want als het stukkookt in de waterkoker, ben je waarschijnlijk niet blij.

Wat kun je nog meer koken in de waterkoker?

Overigens is het koken van eieren niet het enige waar mensen de waterkoker voor misbruiken. Er zijn kampeerders die er pasta in klaarmaken, couscous, groenten en instantmaaltijden. Ook etenswaren in een glazen pot en vacuüm verpakte producten als vlees of vis worden er in warm gemaakt. Dan moet de waterkoker vaak wel meerdere keren worden aan gezet.

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren