Eiertikken met Pasen: gezellige competitie voor de hele familie

Eiertikken met Pasen: gezellige competitie voor de hele familie

Het is een typisch Nederlandse traditie: eiertikken met Pasen. Het is altijd weer een strijd, want wie houdt zijn eitje het langste heel? En natuurlijk zit er ieder jaar weer een rauw ei tussen de gekookte eieren verstopt. Alles over ’the war of the eggs’.

Eiertikken, ook wel ‘eitje tik’ of ‘eieren tikken’ genoemd, staat bij veel mensen op het programma met de paasdagen. We zien het vaak als typische Nederlandse traditie, maar ook over de grens wordt het gespeeld. Het wordt in Oostenrijk ‘hecken’ of ‘guffen’ genoemd en ‘war of the eggs’, of ‘kuppen’ in sommige andere landen. Het is eigenlijk een simpel spel, dat gewoon aan tafel tijdens de paasbrunch gespeeld kan worden. 

Eiertikken in Ommen

Sommige mensen zien het niet als spelletje: in Ommen worden er al jarenlang wedstrijden eiertikken georganiseerd op paasmaandag. Deze paastraditie is zo wijdverbreid dat je op het internet zelfs tips vindt om te kunnen winnen. Zoals deze: “Ga met grote snelheid op je tegenstander af, maar stop op het laatste moment zodat je tegenstander met volle kracht jouw ei raakt. Er is dan een grote kans dat zijn ei stukgaat.”

Eiertikken op wedstrijdniveau

Bij het tikken is het de kunst om het ei van je tegenstander kapot te tikken en je eigen exemplaar heel te houden. De één slaat met de scherpe punt van het ei op dezelfde zijde van het exemplaar dat zijn tegenstander in de vuist geklemd houdt. Vervolgens is de ander aan de beurt voor een duel tussen de beide stompe kanten. Bij gelijkspel volgt de beslissende slag tussen de scherpe en stompe kant. De winnaar mag het ei van zijn tegenstander houden. Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, worden de eieren allemaal gelijk gekookt en van een kleurtje voorzien. 

Eieren likken en andere tips voor het eiertikken

Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast. Sommige deelnemers zie je zelfs aan hun ei likken. De gedachte hierachter is dat het likken het ei sterker zou maken.

In ieder geval blijft er aan het einde van een wedstrijd met een beetje pech een flinke hoeveelheid gekookte eieren over. Gelukkig kun je ook gekookte eieren prima bewaren, als je dat op de juiste manier doet.

Foto via freestocks.org op Unsplash.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

Eieren zoeken is misschien wel een van de leukste kinderactiviteiten tijdens Pasen. Met deze vijf tips pak je het eieren zoeken net even anders aan en wordt het nóg leuker.

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Eieren verstoppen met Pasen is traditie. Vroeger zat er nog een opvoedkundig tintje aan, tegenwoordig gaat het vooral om de lol van het verstoppen en zien of de kinderen ze vinden. Maar waarom verstoppen we eigenlijk eieren met Pasen?