Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Eieren verstoppen met Pasen is traditie. Vroeger zat er nog een opvoedkundig tintje aan, tegenwoordig gaat het vooral om de lol van het verstoppen en zien of de kinderen ze vinden. Maar waarom verstoppen we eigenlijk eieren met Pasen?

Het antwoord op de ‘waarom-vraag’ is in dit geval simpel. Het verstoppen van eieren met Pasen heeft helemaal niets te maken met paashazen of waarom we eieren eten met Pasen. Het heeft meer te maken met de lente, het moment dat het nieuwe leven ontluikt. 

Eieren verstoppen door boeren

Vroeger verstopten boeren eieren in de akkers, om te proberen op deze manier vruchtbare grond af te dwingen van de goden. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Dit gebruik is de voorloper van het verstoppen van de eieren.

Vier elementen

Eieren staan volgens die traditie niet alleen symbool voor het nieuwe leven, maar ook voor de vier elementen:

  • De schaal staat voor de aarde
  • Het membraan staat voor de lucht
  • Het eiwit staat voor het water
  • Het eigeel staat voor het vuur

Leestip: waarom blijven gekookte geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?


Foto via Picjumbo.

BewarenBewaren


Related Posts

60 procent Nederlanders eet dubbel zoveel eieren met Pasen (en het liefst een spiegelei)

60 procent Nederlanders eet dubbel zoveel eieren met Pasen (en het liefst een spiegelei)

Bijna 6 op de 10 Nederlanders eet met Pasen meer eieren dan tijdens andere weekenden. De meesten daarvan eten ongeveer 2x zoveel eieren dan normaal (45 procent) en 14 procent zelfs 3x zoveel. Als Nederlanders de vraag krijgen hoe zij hun eitje het liefste eten, […]

Paasboom do’s en don’ts

Paasboom do’s en don’ts

Steeds meer mensen zetten een paasboom. Meestal gaat het daarbij om een bos wilgentakken of krulhazelaar in een grote vaas met allerlei kleurige paasversieringen, zoals uitgeblazen eieren. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Is er een vaste dag om de paasboom op te zetten? En […]