Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Eieren verstoppen met Pasen is traditie. Vroeger zat er nog een opvoedkundig tintje aan, tegenwoordig gaat het vooral om de lol van het verstoppen en zien of de kinderen ze vinden. Maar waarom verstoppen we eigenlijk eieren met Pasen?

Het antwoord op de ‘waarom-vraag’ is in dit geval simpel. Het verstoppen van eieren met Pasen heeft helemaal niets te maken met paashazen of waarom we eieren eten met Pasen. Het heeft meer te maken met de lente, het moment dat het nieuwe leven ontluikt. 

Eieren verstoppen door boeren

Vroeger verstopten boeren eieren in de akkers, om te proberen op deze manier vruchtbare grond af te dwingen van de goden. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Dit gebruik is de voorloper van het verstoppen van de eieren.

Vier elementen

Eieren staan volgens die traditie niet alleen symbool voor het nieuwe leven, maar ook voor de vier elementen:

  • De schaal staat voor de aarde
  • Het membraan staat voor de lucht
  • Het eiwit staat voor het water
  • Het eigeel staat voor het vuur

Leestip: waarom blijven gekookte geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?


Foto via Picjumbo.

BewarenBewaren


Related Posts

7 populaire paasbloemen en hun betekenis

7 populaire paasbloemen en hun betekenis

Toegegeven, het heeft weinig met eieren te maken, maar des te meer met Pasen: paasbloemen. Want als je tijdens de paasdagen je familie een bezoek brengt, neem je natuurlijk een bloemetje mee. Zeven populaire paasbloemen en hun betekenis. 

Paasbroodjes met ei

Paasbroodjes met ei

Met Pasen is het altijd gezellig om met het hele gezin uitgebreid te ontbijten of te brunchen. Deze lekkere paasbroodjes met ei maken de paastafel extra feestelijk. Je bakt ze met ei en al in de oven!