Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Eieren verstoppen met Pasen is traditie. Vroeger zat er nog een opvoedkundig tintje aan, tegenwoordig gaat het vooral om de lol van het verstoppen en zien of de kinderen ze vinden. Maar waarom verstoppen we eigenlijk eieren met Pasen?

Wie herinnert het zich niet van vroeger? Op paasochtend met een paasmandje de tuin in of het balkon op om (chocolade) eieren te zoeken – of bij regenachtig weer binnen. Altijd de wedstrijd wie er het meeste vond tussen de planten en in bloempotten en de teleurstelling als ze aan het einde toch eerlijk verdeeld moesten worden. En dan zomers nog een verdwaald eitje tegenkomen. Maar waarom doen we dat eigenlijk, dat eieren zoeken?

Het antwoord op de ‘waarom-vraag’ is in dit geval simpel. Het verstoppen van eieren met Pasen heeft helemaal niets te maken met paashazen of waarom we eieren eten met Pasen. Het heeft meer te maken met de lente, het moment dat het nieuwe leven ontluikt. 

Leestip: 5 tips om eieren zoeken nog leuker te maken

Eieren verstoppen door boeren

Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven onder een laagje grond zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Vroeger probeerden boeren op deze manier dus vruchtbare grond af te dwingen van de goden. Dit gebruik is de voorloper van het verstoppen van de eieren, die immers op zichzelf al het teken van nieuw leven zijn.

Vier elementen

Eieren staan volgens die traditie overigens niet alleen symbool voor het nieuwe leven, maar ook voor de vier elementen:

  • De schaal staat voor de aarde
  • Het membraan staat voor de lucht
  • Het eiwit staat voor het water
  • Het eigeel staat voor het vuur

Leestip:

Foto via Picjumbo.BewarenBewaren


Related Posts

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

Eieren zoeken is misschien wel een van de leukste kinderactiviteiten tijdens Pasen. Met deze vijf tips pak je het eieren zoeken net even anders aan en wordt het nóg leuker.

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!1 thoughts on “Waarom verstoppen we eieren met Pasen?”

  • Bedankt voor het delen van deze info over de traditie van het eieren verstoppen tijdens Pasen. Ik vind het mooi dat het symbool staat voor het nieuwe leven. Daarnaast zijn eieren ook leuk om te versieren of te eten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *