5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!

Eieren zoeken is misschien wel een van de leukste kinderactiviteiten tijdens Pasen. Met deze vijf tips pak je het eieren zoeken net even anders aan en wordt het nóg leuker.

Met Pasen is het traditie om eieren te verstoppen waarna de kinderen ze mogen zoeken. Dit stamt af van de Germaanse traditie van boeren die eieren in de grond van akkers stopten om de goden gunstig te stemmen in de hoop op een goede oogst. Later kwam daar de paashaas bij, een fantasiefiguur, die de eieren verstopte. In het echte leven zullen we die eieren natuurlijk zelf moeten verstoppen. Zó maak je dat nog leuker.

Lees ook: Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Eieren zoeken: maak eens een speurtocht!

Zet een speurtocht uit voor de kinderen om de eieren te zoeken. Dit kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. Verstop bijvoorbeeld plastic eieren met daarin briefjes met een hint of een plaatje van de locatie waar het volgende ei is verstopt. Dit kan je natuurlijk afwisselen met leuke opdrachten om er zo een fijne ochtend of middag van te maken. Op de laatste locatie kan bijvoorbeeld een schat liggen met een heerlijk ontbijtje of chocolade eieren.

Geocachen

Heb je oudere kinderen, dan kan je de (plastic) paaseieren gebruiken om er een geocache van te maken. In plaats van hints en opdrachten kan je dan werken met gps-locaties. Hiervoor hebben ze gps nodig, deze vind je steeds vaker ook als app op je telefoon. Je kan het zoekgebied zo een stuk groter maken dan alleen de achtertuin en de route verspreiden over de stad of een natuurgebied. Kies voor één locatie of maak een paasroute met diverse locaties, waarbij je van ei naar ei hopt.

Hindernisbaan

Kinderen zijn dol op parcoursen met hindernissen die ze moeten overwinnen voordat ze uitkomen bij het veld waarin de eieren verstopt zijn. Denk bijvoorbeeld aan obstakels waar ze overheen moeten klimmen of juist onderdoor kruipen, rondjes lopen, balanceren of over stapstenen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Niet zoveel obstakels in je achtertuin? Je kunt natuurlijk altijd uitwijken naar een speeltuin in de buurt.

Buitenshuis eieren zoeken

Naast dat je zelf eieren kan verstoppen zijn er ook diverse locaties die eieren verstoppen en vervolgens kinderen uitnodigen om paaseieren te zoeken. De ene keer is alles wat je hebt gevonden voor jezelf, bij de andere aanbieder dien je alle gevonden eieren in te leveren en krijg je daar iets lekkers voor in de plaats. Of je kan zoeken naar een gouden ei of ander speciaal ei waarmee je een mooie prijs kunt winnen.

 Na twee coronajaren waarin deze activiteit niet doorging is het wel even afwachten waar ze dit weer gaan oppakken. Een actueel overzicht vind je hier

Daarnaast zijn er ook veel locaties waar ze een paasbrunch organiseren en je er een heerlijk uitje van kan maken met het gezin.

Bevroren eieren

Wil je eens wat anders verstoppen dan geverfde, chocolade of plastic eieren; ga dan eens voor bevroren eieren. Deze hoeven kinderen dan niet te zoeken, maar in het ei kan je wel iets verstoppen. Bevroren eieren kun je maken door ballonnen te vullen met water en ze in te vriezen. Daarna is het natuurlijk de uitdaging om ze laten smelten of breken om zo bij de verrassing te komen. 

Tip: Wil je heldere eieren, kies dan voor warm water. Hoe warmer het water, des te sneller dit zal bevriezen omdat er meer energie bij vrij komt die omgezet kan worden 

Algemene tips voor als je eieren gaat verstoppen

Ga je zelf eieren verstoppen? Dan heb je wellicht iets aan de volgende tips;

  • Maak een overzicht van waar je de eieren hebt verstopt, zeker als je echte eieren verstopt. Als deze namelijk niet gevonden worden kunnen ze later als ze vergaan behoorlijk gaan stinken.
  • Je kunt ook plastic eieren te gebruiken. Deze hoef je niet eerst te verven en gaan zeker niet rotten. 
  • In plaats van veel eieren te verstoppen, kan je er ook per kind één verstoppen. Je kan er zo een eindeloos spel van maken door het ei steeds opnieuw te verstoppen. Als je verschillende kleuren hebt, kan ieder ook op zoek gaan naar zijn eigen ei. Of je kan de rollen omdraaien; kinderen vinden het vaak ook erg leuk om zelf eieren te verstoppen.
  • Kunnen de kinderen de eieren echt niet vinden; dan kan je ook hints geven zoals warm of koud om de eieren te vinden. Voor peuters en kleuters ook een goed moment om te oefenen met ruimtelijke begrippen als voor en achteren, boven en onder of links en rechts.
  • Wil je een prank uithalen; verstop de eieren dan niet op de grond, maar plak ze bijvoorbeeld aan het plafond. Daar zal niet iedereen snel kijken…

Hoe ga jij dit jaar de paaseieren verstoppen?

Tekst: Linda van Aken, foto: Shutterstock.


Related Posts

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Waarom verstoppen we eieren met Pasen?

Eieren verstoppen met Pasen is traditie. Vroeger zat er nog een opvoedkundig tintje aan, tegenwoordig gaat het vooral om de lol van het verstoppen en zien of de kinderen ze vinden. Maar waarom verstoppen we eigenlijk eieren met Pasen?

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!2 thoughts on “5 tips om eieren zoeken nóg leuker te maken!”

  • Mijn zoontje is 5, dus binnenkort is het weer zo ver. Die bevroren eieren ga ik onthouden. Geweldig haha!!

  • Paaseieren zoeken is ook de favoriete activiteit van mijn neefjes! Leuk idee om er een speurtocht van te maken. We wonen in een bosrijke omgeving dus dit is ideaal. Ik ga het onthouden voor volgend jaar. Bedankt voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *