De vrolijke oranje kwek-kwek balletjes zijn op de Filipijnen populair als streetfood, maar in Nederland steel je er de show mee bij de borrel.
Kwek-kwek balletjes worden op de Filipijnen op straat verkocht en als snack gegeten of als snelle lunch met bijvoorbeeld noedels. Ze liggen gemoedelijk naast de inktvisballetjes en ander streetfood en zijn knaloranje van kleur. Het zijn gekookte kwarteleitjes, bedekt met een oranje beslag en daarna gefrituurd tot ze knapperig zijn. Je kunt uiteraard ook hardgekookte kippeneieren gebruiken, dan heet de snack officieel tokneneng. Dit grote broertje is qua formaat anders en je gebruikt kippeneieren, maar de bereiding is verder precies hetzelfde.
Voor een snelle borrelhap zijn de kwek-kwek balletjes ideaal. Ze zijn namelijk helemaal niet moeilijk te maken en staan in een minuut of 10 op tafel.
Filipijnse kwek-kwek balletjes

Ingrediënten
- 12 kwarteleieren
- 1 kippenei, losgeklopt
- 125 ml witte azijn
- 50 ml sojasaus
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- ½ ui, gesnipperd
- ½ groene chilipeper, in ringen
- 75 g bloem
- 35 g maïzena
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- ½ tl bakpoeder
- 150 ml water
- Peper en zout
- Frituurpan
Bereiding
- Stap 1 Kook de kwarteleieren in 5 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze voorzichtig en dep ze droog.
- Stap 2 Roer voor de dip de azijn, sojasaus, knoflook, ui en chilipeper door elkaar.
- Stap 3 Verhit de olie tot 180°C.
- Stap 4 Meng de bloem, bakpoeder, maïzena, het paprikapoeder, de kurkuma en wat peper en zout naar smaak.
- Stap 5 Roer het ei en water erdoor tot een dik beslag ontstaat.
- Stap 6 Haal de kwarteleitjes door het beslag en frituur ze in 3 à 4 minuten bruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Stap 7 Serveer de eitjes met de dip en extra sojasaus.
Ook lekker bij de borrel: deze slanke ei-kerrie salade en overheerlijke magere eiersalade. Minder kcal. zonder dat je het proeft!
Foto via Shutterstock.