Filipijnse kwek-kwek balletjes

Filipijnse kwek-kwek balletjes

De vrolijke oranje kwek-kwek balletjes zijn op de Filipijnen populair als streetfood, maar in Nederland steel je er de show mee bij de borrel. 

Kwek-kwek balletjes worden op de Filipijnen op straat verkocht en als snack gegeten of als snelle lunch met bijvoorbeeld noedels. Ze liggen gemoedelijk naast de inktvisballetjes en ander streetfood en zijn knaloranje van kleur. Het zijn gekookte kwarteleitjes, bedekt met een oranje beslag en daarna gefrituurd tot ze knapperig zijn. Je kunt uiteraard ook hardgekookte kippeneieren gebruiken, dan heet de snack officieel tokneneng. Dit grote broertje is qua formaat anders en je gebruikt kippeneieren, maar de bereiding is verder precies hetzelfde.

Voor een snelle borrelhap zijn de kwek-kwek balletjes ideaal. Ze zijn namelijk helemaal niet moeilijk te maken en staan in een minuut of 10 op tafel. 

Filipijnse kwek-kwek balletjes

16 juni 2019
: 12
: 10 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 12 kwarteleieren
  • 1 kippenei, losgeklopt
  • 125 ml witte azijn
  • 50 ml sojasaus
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • ½ ui, gesnipperd
  • ½ groene chilipeper, in ringen
  • 75 g bloem
  • 35 g maïzena
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl bakpoeder
  • 150 ml water
  • Peper en zout
  • Frituurpan
Bereiding
  • Stap 1 Kook de kwarteleieren in 5 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze voorzichtig en dep ze droog.
  • Stap 2 Roer voor de dip de azijn, sojasaus, knoflook, ui en chilipeper door elkaar.
  • Stap 3 Verhit de olie tot 180°C.
  • Stap 4 Meng de bloem, bakpoeder, maïzena, het paprikapoeder, de kurkuma en wat peper en zout naar smaak.
  • Stap 5 Roer het ei en water erdoor tot een dik beslag ontstaat.
  • Stap 6 Haal de kwarteleitjes door het beslag en frituur ze in 3 à 4 minuten bruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Stap 7 Serveer de eitjes met de dip en extra sojasaus.

 

Ook lekker bij de borrel: deze slanke ei-kerrie salade en overheerlijke magere eiersalade. Minder kcal. zonder dat je het proeft!

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Hartige radijsjestaart: kleurige topper

Hartige radijsjestaart: kleurige topper

Hij knalt van je bord, deze hartige radijsjestaart. En dat niet alleen, hij is ook nog eens supersimpel te maken. Lekker als hoofdgerecht, maar ook als lunch.

Zelf maken: Ikea’s Zweedse gehaktballetjes

Zelf maken: Ikea’s Zweedse gehaktballetjes

De coronacrisis zorgt ervoor dat we veel moeten missen… Contact met familie en vrienden, even een bioscoopje pakken én de Zweedse gehaktballetjes van Ikea. Daarom heeft de meubelgigant het recept van de beroemde köttbullar vrijgegeven.