Panzanella is een Italiaanse broodsalade. Oorspronkelijk werd het recept gebruikt om oud brood op te maken, maar ook met vers brood smaakt deze salade heerlijk. Vooral deze variant met ei en groene asperges.
Panzanella werd vroeger vooral in de Italiaanse regio’s Toscane en Umbrië gemaakt om alle kliekjes op te maken. De Italianen eten het vaak als voorgerecht, maar ook als bijgerecht doet deze salade het prima. Sterker nog: steeds vaker staat deze broodsalade op tafel bij de lunch of wordt hij gegeten als maaltijdsalade. Je kunt met panzanella dus alle kanten op.
Panzanella: alleen maar goede ingrediënten
Je kunt deze salade dus maken met oud brood, maar dat hoeft natuurlijk niet. Van het (oude) brood maak je in ieder geval grote croutons. Die zelfgemaakte croutons zijn natuurlijk totaal niet te vergelijken met de kant-en-klare croutons uit de supermarkt. Ze smaken veel lekkerder, omdat je ze gemaakt hebt met goede producten.
Dat is namelijk de basis van een lekkere panzanella: je gebruikt alleen maar goede ingrediënten, waardoor je broodsalade uiteindelijk veel smakelijker wordt. Denk aan goede, rijpe en vlezige tomaten, een fijne extra vierge olijfolie en de lekkerste kaas die je kunt vinden. Dat kan verse buffelmozzarella zijn, maar ook een goede Parmezaanse kaas.
Panzanella met ei en groene asperges

Ingrediënten
- 4 eieren
- 400 gram groene asperges
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 4-6 sneetjes oud brood, in stukken gescheurd
- 12 kleine tomaatjes, gehalveerd
- Extra vierge olijfolie
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- Zeezout
- Verse zwarte peper
- 125 gram Parmezaanse kaas
Bereiding
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Stap 2 Leg de stukjes brood op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Schuif dit in de oven en bak het brood in 20 minuten knapperig. Zet het brood apart en laat het afkoelen.
- Stap 3 Kook de eieren ondertussen in 7-8 minuten hard en laat ze schrikken.
- Stap 4 Snipper de sjalot en knoflook helemaal fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in de pan en fruit hierin de sjalot en knoflook een minuut. Haal de harde onderkant van de asperges af, voeg ze toe en bak ze 2 minuten mee.
- Stap 5 Schep het brood in een schaal. Voeg de asperges toe, met de overgebleven knoflook-ui-prut.
- Stap 6 Was en halveer de tomaatjes en voeg deze toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Stap 7 Giet de overige olijfolie en de balsamicoazijn erover en hussel alles lekker door elkaar.
- Stap 8 Laat de panzanella het liefst een uurtje laten staan, zodat alle smaken goed in het brood trekken.
- Stap 9 Pel de eieren en snijd ze in kwarten. Leg op de broodsalade en maak af met de Parmezaanse kaas.
Tip: eigenlijk kun je alle overgebleven groente kwijt in een panzanella. Denk aan tuinbonen, bleekselderij, maar ook rucola. Garneer met wat verse basilicum. Lekker!
Probeer ook deze snelle salade niçoise eens! Die staat in slechts 20 minuten op tafel.
Foto via Shutterstock.